Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Buffetista à la carteen

Penkkiurheilija saa tulevaisuudessa yhä useammin ostaa tietyt ottelut katsottavakseen

Radio ja TV
 
Yle
Susijengi aloittaa tänään koripallon EM-kisat ottelulla Ranskaa vastaan. Kuvassa Ranskan Evan Fournier ja Suomen Sasu Salin.
Susijengi aloittaa tänään koripallon EM-kisat ottelulla Ranskaa vastaan. Kuvassa Ranskan Evan Fournier ja Suomen Sasu Salin. Kuva: Yle

Koripallon EM-kisat näkyvät tästä päivästä alkaen Ylen kanavilla parin viikon ajan.

Koripalloliiton toiminnanjohtaja Vesa Walldén pitää Susijengin otteluiden lähettämistä tv:stä tärkeänä asiana, lisäähän joukkueen menestys kiinnostusta lajia kohtaan.

Nykyään Susijengi on arvokisojen vakiovieras, joka laittaa peleissä isot koripallomaat tiukoille.

Tilanne ei ole ollut aina yhtä hyvä. Ennen 2010-lukua miesten koripallomaajoukkue oli pelannut edellisten kolmenkymmenen vuoden aikana vain kerran EM-kisoissa. Silloin fanikannan ja tv-näkyvyyden lisääminen oli vaikeaa.

Maajoukkueen menestyksestä hyötyy myös korisliiga, jonka pelit voi katsoa maksua vastaan Elisa Viihteestä.

Walldén on varsin tyytyväinen nykytilanteeseen – mutta haasteitakin riittää.

"Naisten koripallolla voisi olla enemmänkin näkyvyyttä."

Tv-näkyvyys on lajille ja seuroille tärkeää, koska esityssopimuksilla rahoitetaan niiden toimintaa. Tv-lähetysten on silti pelätty Walldénin mukaan myös karkottavan katsojia peleistä pois. Se ei pidä hänen mukaansa paikkaansa.

MTV3:n urheiluoikeuksien johtaja Jukka Raatikainen, miltä tv-urheilun tulevaisuus näyttää Suomessa?

"Suomi on niin pieni maa, että se tarvitsee urheilua kaikissa jakelukanavissa." Raatikaisen mainitsemia jakelukanavia on käytännössä kolme: vapaasti katsottavat kanavat, maksukanavat sekä netti-tv:t ja -striimit.

Vapaasti katsottavilla kanavilla esitetään urheilun suurtapahtumia sekä pieniä lajeja ja tapahtumia. Niin tapahtuu jatkossakin.

Olympiakisat ovat kuitenkin vaarassa hävitä Ylen kanavilta, kun olympiakomitea myi lähetysoikeudet kesällä Eurosportin emoyhtiölle. Lainsäädännön takia urheilun suurtapahtumia esitetään tulevaisuudessakin ilmaiskanavilla, mutta ei välttämättä yhtä laajasti.

Raatikainen odottaa mielenkiinnolla, kauppaako Eurosportin emoyhtiö esitysoikeuksisen osia muille kanaville. Sitä kautta moni laji voi saada hänen mielestään lisää näkyvyyttä.

Viimeisten vuosikymmenten aikana suunta on ollut kohti maksukanavia. Näin on käynyt erityisesti kansan suosikkilajeille jääkiekolle ja formuloille, mutta myös vapaaottelulle ja muille pienten yleisöjen erikoislajeille.

Asiaan on helppo selitys: raha. Lajiliitot tienaavat esityssopimuksista maksukanavilta usein enemmän kuin julkisilta kanavilta. Ja kanavatkin haluavat itselleen maksuasiakkaita. Kuluttajilla ei ole sitten muuta mahdollisuutta kuin ostaa kanavapaketti tai jättää urheilulähetykset katsomatta.

Kanavapaketit kuuluvat Raatikaisen mukaan jatkossakin tv-kanavien valikoimiin.

"Suurin osa katsojista on mukavuudenhaluisia. Heille riittää, että kolmellakymmenellä eurolla saa katsoa tietyn määrän nyrkkeilyä ja lätkää kuukaudessa."

Tarjonta tulee silti monipuolistumaan, kun otteluita ja urheilutapahtumia voi ostaa yhä enemmän yksittäin.

"Nuoremmat sukupolvet saattavat ajatella, että ei lähdetäkään tänään kavereiden kanssa ulos vaan ostetaan päivälippu Katsomoon ja katsotaan nyrkkeilyä", Raatikainen toteaa.

NHL:n ja NBA:n kaltaisissa ammattilaisliigoissa yksittäisten otteluiden ja joukkueiden kausikorttien ostaminen on jo nykypäivää.

Suomessa mennään Jukka Raatikaisen mielestä samaan suuntaan. Se johtuu osittain siitäkin, että tv-kanavat eivät ole enää valmiita maksamaan esitysoikeuksista yhtä paljon kuin aikaisemmin.

"Jatkossa tarjolla on yhä useammin ostajan à la carte eikä buffet", Raatikainen määrittelee.

 

Koripallon EM-ottelu:
Ranska–Suomi TV2:ssa klo 21.35.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat