Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiihkotonta puhetta kiihkeästä puheesta

Kolme radiodokumenttia pohtii vihapuhetta, sananvapautta ja rasismia

Radio ja TV
 
Yle
Desiree Räsäsen radiodokumenttisarjan ensimmäisessä osassa pohditaan erityisesti internetin synnyttämää keskustelukulttuuria.
Desiree Räsäsen radiodokumenttisarjan ensimmäisessä osassa pohditaan erityisesti internetin synnyttämää keskustelukulttuuria. Kuva: Yle
Arvio: radiodokumentti
Mitä sydän täynnä, sitä suu puhuu, Suomi 2013
Käsikirjoitus ja ohjaus Desiree Räsänen
Radio 1 klo 18.00

 

Todellisia tarinoita -radiodokumenttipaikan syyskauden avauksena kuullaan kolme Desiree Räsäsen sananvapautta ja rasismia pohtivaa ohjelmaa, joita leimaa humaani kiihkottomuus.

Trilogian avaa tänään puolentoista vuoden takaa uusittava Mitä sydän täynnä, sitä suu puhuu. Se kertoo erityisesti internetin synnyttämästä keskustelukulttuurista, joka mahdollistaa anonyymin parjauksen samanmielisten muodostamassa kuplassa.

Dokumentin kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee lääkäri, joka työskentelee paperittomien siirtolaisten klinikalla. Poliisi hyväksyy hiljaisesti maassa laittomasti olevien ihmisten auttamisen. Sen sijaan osa lääkärikunnasta ei suostu ymmärtämään toimintaa.

Esille nousevat myös työpaikkakiusaaminen ja maahanmuutosta kertovan journalismin synnyttämä palauteryöppy. Haastateltu toimittaja kuvailee, miten hänen aihevalintansa ja suomenruotsalaisuutensa niputetaan haukuissa surutta yhteen.

Dokumentti jäisi melko vaillinaiseksi, ellei siihen olisi saatu suoraa puhetta myös perussuomalaisten kannattajaksi ilmoittautuvalta mieheltä, joka ironisoi, pitäisikö hänen lähteä hakemaan autoetua "Kongon kelasta".

Miehellä on selvästi vahva tietoisuus yhteiskunnallisista ongelmista. Sen sijaan johtopäätökset ovat aika erikoisia.

Ensi viikon torstaina ja sunnuntaina ensiesityksensä saavan Puhdistus ja jalostus – elämän tinkimätön laki -dokumentin nimi on itse asiassa hieman harhaanjohtava. Vaikka ohjelma alkaa hyytävällä kuvauksella 1930-luvun rotuhygieniasta, on pääfokus nykyajassa.

Dokumentissa esiintyy luovia ihmisiä, joilla on piirteitä, jotka olisivat menneisyydessä saattaneet johtaa jopa pakkosterilointiin. Myös nykyisyydessä esimerkiksi autismi tai keskittymishäiriö ovat johtaneet vaikeuksiin ja ennakkoluuloihin. Ohjelmassa pohditaan, onko esimerkiksi mielenterveyspotilaiden sysääminen avohoitoon tai itsemurhien ennaltaehkäisemättömyys tämän päivän rotuhygieniaa.

Trilogian päätteeksi ensi-iltansa saa dokumentti Sana ja vapaus, joka nimensä mukaisesti pohtii sananvapautta ja siihen liittyvää vastuuta.

Tulokulma aiheeseen löytyy sarkasmista, ja oman materiaalin lisäksi ohjelma sisältää ison annoksen suomalaista huumoria pilkkalauluista Iltalypsyyn ja Yle Leaksiin. Dokumentin kiinnostavin havainto on, ettei huumoria oikeastaan voi olla olemassa ilman väärinkäsityksen mahdollisuutta. "Pitää ottaa riski, että joku putoaa kyydistä", ohjelmaan haastateltu kirjailija Torsti Lehtinen kuvailee. Hänellä on muitakin mainioita pohdintoja muun muassa jumalanpilkasta.

Desiree Räsäsen dokumentteja vaivaa hienoinen jäsentymättömyys.

Lisäksi osa äänityksistä on tehty niin kaikuvissa tiloissa, että kuuntelu vaatii keskittymistä.

Joka tapauksessa ohjelmat herättävän paljon ajatuksia aiheista, jotka säilyvät ajankohtaisina vielä pitkään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat