Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matkadokumentti korostaa kuuntelemisen taitoa

Radio ja TV
 
Manfred Eicher neuvottelee Arvo Pärtin kanssa Tallinnassa.
Manfred Eicher neuvottelee Arvo Pärtin kanssa Tallinnassa.
Arvio: dokumentti
Manfred Eicher – Hiljaisuuden ääniä
Sounds And Silence: Travels with Manfred Eicher, Saksa 2009
Ohjaus Peter Guyer ja Norbert Wiedmer
Teema klo 12.30

 

Saksalainen Manfred Eicher on maailman ehkä merkittävin elävä levytuottaja mitä uuteen jazziin, improvisoituun musiikkiin ja uuteen taidemusiikkiin tulee. Mutta selviääkö se puolentoista tunnin dokumentista Manfred Eicher – Hiljaisuuden ääniä?

Ei, eikä moni muukaan yksityiskohta – työn ulkopuolisesta persoonasta puhumattakaan. Jos sellaista on edes olemassa, sillä Eicher, 72, on tuottanut perustamansa ja johtamansa ECM-yhtiön julkaisemasta 1 400 levystä itse noin 1 200 eli keskimäärin yhden joka toinen viikko jo 45 vuoden ajan. Maailmassa ei taidakaan olla toista levy-yhtiötä, jonka tuotanto henkilöityisi yhtä voimakkasti yhden tuottajan mieltymyksiin sekä hyvässä että joidenkin mielestä myös pahassa.

Peter Guyerin ja Norbert Wiedmerin valaisevan dokumentin katsominen ei edellytä silti suurempia taustatietoja, sillä tekijät keskittyvät olennaisimpimaan: kuuntelemisen taitoon ja kuuntelemisen taiteeseen.

Viiden vuoden aikana kahdeksassa maassa kuvattu Manfred Eicher – Hiljaisuuden ääniä on välähdyksellinen ja työntäyteinen matkaelokuva entisestä sinfoniaorkesterin kontrabasistista, joka halusi heti alussa tuottaa jazzia kuin klassista musiikkia: parhailla muusikoilla, parhaissa studioissa, parhailla soundeilla.

Siksi on vähän yllättävää, että elokuvassa on jazzia vain nimeksi, eikä juuri edes ECM-jazzia. Mutta eniten esillä olevat muusikot – Anouar Brahem, Nik Bärtsch, Eleni Karaindrou, Marilyn Mazur ja Dino Saluzzi – ovat aivan yhtä oleellisia kuin hänen poissa olevat tähtensä, joista nostetaan esille vain säveltäjä Arvo Pärt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat