Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisit jatkavat valitulla tiellä

Roban käsikirjoittaja kertoo aloittavansa sarjan rakentamisen henkilöhahmoista

Radio ja TV
 
MTV3
Näyttelijä Aku Hirviniemi nähdään Roban toisellakin kaudella jepariroolissa.
Näyttelijä Aku Hirviniemi nähdään Roban toisellakin kaudella jepariroolissa. Kuva: MTV3

Helsingin huumepoliisin päällikön Jari Aarnion oikeudenkäynnistä ei vielä tiedetty mitään, kun Timo Varpio alkoi kirjoittaa poliisisarja Roban toista kautta. Siksi sen vaikutus ei näy sarjassa. Mutta Varpio ei yllättynyt.

"Jo ennen ensimmäisen kauden kirjoittamista perehdyin poliisin työhön. Ihmisillä on vähän naiivi käsitys suomalaisista poliiseista. Kuvitellaan, että poliisit eivät tee ollenkaan rikoksia. He ovat kyllä keskimäärin lainkuuliaisempia kuin muut kansalaiset", Varpio sanoo.

Asia selvisi Poliisiammattikorkeakoulun 600-sivuisesta julkaisusta poliisien tekemistä rikoksista. "Robassa jotkut poliisit hölmöilevät, mutta eivät tee suuria rötöksiä", Varpio lupaa.

Toisesta Varpion lukemasta tutkimuksesta ilmeni, että poliisin palveluksessa on sitä vähemmän naisia, mitä korkeammalle virkaportaikossa noustaan. Lasikatto löytyy siis sieltäkin.

Roban toisella kaudella tuttujen jeparinäyttelijöiden, kuten Aku Hirviniemen, Kari Hietalahden, Riku Niemisen ja Leena Pöystin, rinnalle tulee Tiina Lymi. Naisten asema näyttää siis vahvistuvan sarjassa hieman.

Muuten kymmenosainen Roba jatkaa ensimmäisen kauden viitoittamalla kurssilla. "Aina pitää ravistaa pakkaa ja tuoda mukaan uutta verta. Mutta ensimmäisellä kaudella luotu pohja toimii tässäkin." Roban ensimmäinen kausi sai vuoden 2012 parhaan draamasarjan Venlan.

Varpion mielestä realismi ei ole viihteessä kovin tärkeää. "Todellisuus on tylsää. Ei poliisin työ ole niin vauhdikasta kuin telkkarissa."

Ehkä realismi, jota poliisisarjoilta usein kysellään, sekoitetaan uskottavuuteen. Sitä taustatutkimukset varmasti lisäävät. Näyttelijät ovat käyneet muun muassa perehtymässä aseisiin poliisien opissa.

Nuorena Varpio (s. 1970) käsikirjoitti sarjakuvia ja jopa palkittiin Kemin sarjakuvakilpailussa 1993. Sittemmin hän on erikoistunut tv-sarjojen käsikirjoittamiseen.

Varpio on kirjoittanut muun muassa Venlalla ja Telviksellä palkitun Kultakuume.comin (2001) ja Prix Europan saaneen Uudisraivaajan (2006). Roba on hänen ensimmäinen poliisisarjansa.

Varpio ei erityisesti fanita mitään lajityyppiä. "Tykkäsin aikoinaan esimerkiksi NYPD Bluesta ja tietysti Wire on yksi kaikkien aikojen mestariteoksista, jonka olen katsonut moneen kertaan. Minulla ei ole mitään lajityyppejä vastaan, kunhan ei juututa niiden kaavoihin", hän toteaa.

"Toivottavasti kukaan ei nyt luule, että vertaan Robaa Wireen. Ei varmaan kannattaisi viittailla huippusarjoihin huolimattomasti", Varpio huolestuu.

Varpio rakentaa sarjansa aina henkilöhahmoista lähtien. "Jos hahmot ovat kiinnostavia, niitä voi seurata vaikka avaruussarjassa. Robankin kirjoitin henkilöhahmot edellä ja siksi näyttelijät kantavat sitä aika paljon."

Suomessa on puhuttu viime aikoina paljon tv-käsikirjoittajista, jotka ovat Britanniassa yleensä sarjojen tärkeimpiä tekijöitä ja Amerikassakin showrunnereita, jotka pitävät sarjat linjassaan. Tanskan menestyssarjoissakin on korostettu käsikirjoittajia.

"Minä aika puhtaasti vain kirjoitan", Varpio sanoo. "Suomessa tuottaja periaatteessa palkkaa käsikirjoittajan vain kirjoittamaan, mutta käytännössä voidaan sopia muutakin. Minulla ei ole hinkua tuotantoon tai roolitukseen, joten olen tyytyväinen pelkkään kirjoittamiseen."

Uransa alkuaikoina Varpio saattoi käydä katsomassa kuvauksia, mutta uutuudenviehätys karisi nopeasti.

"Suurin osa siitä hommasta on odottelua. Sitten kamera pyörii muutaman minuutin."

Varpio ei erityisesti hingu myöskään tekemään elokuvia, vaan on tyytyväinen telkkarissa. "Sarjoissa henkilöhahmoja voi seurata ja kehittää pitempään. Se sopii minulle."

Roba MTV3:lla klo 21.00

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat