Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laulaja Anki muistetaan folkin kuningattarena – Hector: "Lahjakas se oli kuin piru"

Radio ja TV
 
HS
Laulaja Anki Lindqvistiä (1945–2007) muistetaan Benny Törnroosin ohjaamalla musiikillisella muotokuvalla.
Laulaja Anki Lindqvistiä (1945–2007) muistetaan Benny Törnroosin ohjaamalla musiikillisella muotokuvalla. Kuva: HS

Teini-ikäisenä ensimmäiset omat levynsä tehnyt laulaja Anki Lindqvist (1945–2007) ehti olla mukana monessa, usein myös ensimmäisten suomalaisten joukossa, erottuvana esimerkkinä ja esikuvana.

"Lahjakas se oli kuin piru", tiivistää Lindqvistin kanssa muun muassa Cumulus-yhtyeessä musisoinut Heikki "Hector" Harma.

"Me muut punnersimme studiossa päät punaisina, mutta hän ei joutunut korjaamaan koskaan ainuttakaan falskia ääntä."

Poikkeuksellinen lahjakkuus, luontevuus ja liikkuvuus korostuu myös ohjelmassa Taiteilijan muotokuva: Anki, jonka Teema esittää tänään Lindqvistin muistolle. Hän olisi täyttänyt vajaan kolmen viikon kuluttua 70.

Artikkeliin liittyvät

Benny Törnroosin suunnitteleman ja ohjaaman musiikillisen muotokuvan tuoreimmat osuudet kuvattiin Porkkalassa kesällä 1995. Lindqvist esiintyi tuolloin satunnaisesti ja työskenteli päätoimisesti Ylessä toimittajana, ohjaajana ja tuottajana.

"Anki oli erittäin monipuolinen ammattilainen mutta pohjimmiltaan myös erittäin ujo ja epävarma. Luulen, että sooloura ei ollut hänelle koskaan oikein mieleen", Törnroos arvioi.

Helsingissä syntynyt ja varttunut Lindqvist puhuu itsestään samaan sävyyn Törnroosin ohjelmassa. Hän arvelee, että lapsuuden rämäpäisyyden tilalle tullut epävarmuus johtui liiankin aikaisesta ja laajasta julkisuudesta. Hän esiintyi televisiossa 16-vuotiaana ja oli ensimmäisen levyn tienoilla vasta 17-vuotias teini.

Ylen arkistoista kaivetuilla esityksillä täydennetty ohjelma muistuttaa myös, että musiikki ei ollut Lindqvistille ainoa vaihtoehto. Koko lapsuutensa taloja piirtäneenä hän pyrki aluksi opiskelemaan arkkitehdiksi ja päätyi lopulta muutaman mutkan kautta Taideteollisen korkeakoulun kamerataiteen linjalle.

Lindqvist tyypitellään ennen kaikkea folk-laulajaksi, jonka omat ja muiden kanssa tekemät levyt enteilivät myöhempää maailmanmusiikillista asennetta.

"Luulen, että Ankin suurin intohimo oli silti vähän jatsahtavampi ja bluesahtavampi musiikki, mutta sille ei ollut oikein tilaa ja tilausta", Harma arvelee.

Harmakin korottaa Lindqvistin ohjelmassa suomalaiseksi "folkin kuningattareksi", mutta sanoo nyt, että Lindqvistin runsaasta kahdesta sadasta omasta levytyksestä hänen suurimpia suosikkejaan ovat sittenkin varhaisimmat.

"Diggaan eniten niitä, joita hän teki Jörgen Petersenin johtaman ison orkesterin kanssa. Siis niitä kansainvälisimmän tuntuisia kappaleita, joissa hän pääsi laulajana myös vähän luukuttamaan."

Benny Törnroos on samalla kannalla, jos pitää valita yksi suosikki.

"Se on 1964 levytetty Paha tyttö", hän vastaa miettimättä.

"Vaikka Anki muistuttikin itse myöhemmin, että se oli hänelle mahdollisimman väärä kappaleena, suhteutettuna hänen taustaansa ja persoonaansa. Hän ei ollut paha tyttö."

 

Taiteilijan muotokuva: Anki Teemalla klo 21.51.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat