Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentti antaa Snowdenin ja asiantuntijoiden puhua

Radio ja TV
 
Yle
Dokumentin keskeiset kohtaukset on kuvattu Edward Snowdenin hotellihuoneessa Hongkongissa.
Dokumentin keskeiset kohtaukset on kuvattu Edward Snowdenin hotellihuoneessa Hongkongissa. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Citizenfour
Yhdysvallat 2014
Ohjaus Laura Poitras
TV2 klo 21.15

Docventures aloittaa komeasti viime vuoden parhaalla dokumentilla, Laura Poitrasin Oscar-palkitulla Citizenfourilla.

Citizenfour on oikeastaan henkilökuva Edward Snowdenista, joka paljasti maailmalle NSA:n massiiviset valvontajärjestelmät. Se on Poitrasin kolmas dokumentti, joka käsittelee syyskuun 11. päivän iskun seurauksia.

Se on myös hiuksianostattavan jännittävä kertomus ajanjaksosta, joka alkoi Snowdenin ensimmäisistä viesteistä Poitrasille. Snowden oli miettinyt tarkkaan, kenelle ja koska hän alkaisi vuotaa tietojaan. Dokumentin keskeiset kohtaukset on kuvattu Snowdenin hotellihuoneessa Hongkongissa, ja niissä on Poitrasin lisäksi läsnä Guardianin kaksi toimittajaa. Heistä erityisesti Brasiliassa asuva Glenn Greenwald nousee keskeiseksi.

Toinen tärkeä taustahenkilö on tietovuotaja William Binney. Dokumentissa on muutenkin vaikuttava joukko maailman ehkä kiinnostavimpia asiantuntijoita. Poitrasilla on uskomaton taito loihtia jopa seminaareihin jännitettä.

Citizenfour on Poitrasin ja leikkaaja Mathilde Bonnefoyn mestariteos. He ovat koonneet jättiaineistosta maltillisen mittaisen elokuvan juuttumatta informaation palasiin. Elokuva väläyttää tuokiokuvilla sekä päähenkilön että sivuhenkilöiden persoonia ja koko tilanteen absurdiutta. Pääasiaa unohtamatta. Mutta ovatko Snowdenin paljastukset nyt jo unohtuneet tavallisilta googlaajilta?

Snowden itsehän pysyttelee maanpaossa Venäjällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat