Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Docventures teki dokumenteista seksikkäitä

Kolmannelle kaudelle käynnistyvä dokumenttihanke korostaa edelleen keskustelua

Radio ja TV
 
Docventures perustaa yrityshautomoita vastaanottokeskuksiin
Docventures perustaa yrityshautomoita vastaanottokeskuksiin
Toimittaja Riku Rantala haluaa turvapaikanhakijat mukaan yhteiskuntaan. Toimittaja Jutta Sarhimaa, kuvaus & leikkaus Terhi Liimu.

Docventuresin kolmannella kaudella ei juuri nähdä uusintoja. Yhtä lukuun ottamatta kaikki elokuvat ovat valmistuneet viime ja tänä vuonna.

"Tärkein valintaperuste ei kuitenkaan ollut uutuus, vaan aihe, mistä halutaan puhua", Tunna Milonoff painottaa.

"Joo, aihe ja keskustelu jyräävät kaiken", Riku Rantala säestää.

Entiseen tapaan dokumenttien ympärille rakennetaan keskusteluja monella tapaa, käytössä ovat niin radio kuin sosiaalinen media.

Yleisön omat elokuvakerhot, joissa kokoonnutaan katsomaan dokkareita yhdessä, ovat keränneet suosiota. Viime viikonloppuun mennessä oli syntynyt 30 kerhoa ympäri maata. Se ilahduttaa Rantalaa ja Milonoffia.

"Yhteisöjen syntymistä toivoimmekin. Yksi Docventuresin lähtökohta oli se, kun meillä oli tapana katsoa Barakaa yhdessä yhä uudestaan jatkoilla baarista tultua", Rantala kertoo.

Rantala ja Milonoff kehaisevat, että Docventures nousi syksyllä 2014 Finnpanelin mittauksessa kaikkein kiinnostavimmaksi ohjelmaksi 15–29-vuotiaiden miesten ryhmässä. Se on kilpailluimpia katsojaryhmiä.

Luulisi, että on helppo kasata hieno sarja dokumenttielokuvia. Sen kun vain valikoi, mitä haluaa maailman parhaista. Niin helppoa se ei ole. Esimerkiksi omaa suosikkiaan, Ron Fricken tekemää, maailman uskonnollisia rituaaleja kuvaavaa Barakaa (1992), he eivät ole saaneet esitettäväksi televisioon.

Ulkoilmanäytökseen se saatiin.

"Valintaprosessi oli kohtalaisen vaikea. Joskus tuottajat olisivat halunneet antaa elokuvan meille, mutta selvisi, että oikeudet ovatkin jo muualla. Esimerkiksi Netflixillä on usein yksinoikeus dokumentteihin", Milonoff sanoo.

Esimerkiksi Eugen Jareckin huumeiden vastaista sotaa kriittisesti kuvaavaa dokumenttia The House I Live In ei saatu pitkällisistä yrityksistä huolimatta.

Samoin kävi Egyptin vallankumousta Tahririn aukiolla kuvaavalle The Squarelle.
Mutta paljon hyvää nähdään. Esimerkiksi Laura Poitrasin Citizenfour on yksi viime aikojen tärkeimpiä elokuvia maailmalla.

Mukana on myös Greg Barkerin uunituore Thread, joka kertoo sosiaalisen median roolista Bostonin pommittajan metsästyksessä.

Lokakuun lopussa nähdään viimeisenä Heikki Häkkisen Hymyjen maa, sarjan ainoa kotimainen elokuva. Sitä Rantala kehuu kohottavaksi elokuvaksi myötätunnosta.

"Suomessa ei tehdä kovin paljon dokumentteja isoista teemoista, joita Docventuresissa käsitellään. Meillä lähestytään asioita yleensä paikallisesta näkökulmasta", Rantala toteaa.

Heti perään hän ja Milonoff löytävät esimerkkejä kotimaisista, jotka sopisivat Docventuresiin: Virpi Suutarin Hilton!, Katja Gauriloffin Säilöttyjä unelmia ja Petri Luukkaisen Tavarataivas. Ne vain on esitetty aika äskettäin.

Dokumenttielokuvan tekeminen vie enemmän aikaa kuin uutisten. Niinpä tuoreimmista aiheista ei välttämättä ole saatavilla hyviä teoksia.

"Esimerkiksi pakolaiskysymyksestä olisi ollut hienoa näyttää jotain, mutta siitä ei ole vielä tehty", Rantala harmittelee.

Aika varmasti senkin teeman parissa kamerat jo pyörivät.

Sami Kero HS
Riku Rantala ja Tunna Milonoff ovat iloisia, että Docventures on innostanut ihmisiä perustamaan dokkariyhteisöjä, joissa elokuvia katsotaan yhdessä.
Riku Rantala ja Tunna Milonoff ovat iloisia, että Docventures on innostanut ihmisiä perustamaan dokkariyhteisöjä, joissa elokuvia katsotaan yhdessä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat