Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arman Alizadin työnä on mennä kielletyille alueille – "Usko ihmisiin menee Suomessa, kun lukee nettikeskusteluja"

Arman Alizadin työnä on järjestää itsensä paikkoihin, joihin on mahdotonta päästä

Radio ja TV
 
Nelonen
Bangladeshilaiselle maailman suurimmalle laivanpurkamolle pääseminen vaati Arman Alizadilta ja tiimiltä kahden vuoden työn.
Bangladeshilaiselle maailman suurimmalle laivanpurkamolle pääseminen vaati Arman Alizadilta ja tiimiltä kahden vuoden työn. Kuva: Nelonen

Ensi maanantaina Jimillä nähdään Arman ja viimeinen ristiretki -sarjan uuden kauden toinen jakso, jota on kuvattu bangladeshilaisella laivanpurkamolla. Maailman suurin laivanpurkamo toimii kielletyllä vesialueella, eikä sinne päästetä ulkopuolisia. Siis yleensä.

Jakson kuvamateriaali on kahden vuoden työn tulos. Tämän sisäistäminen on lähes yhtä vaikeaa kuin katsoa kymmenvuotiaan bangladeshilaislapsen keikkumista useita satoja metrejä pitkän aluksen reunalla ilman suojavarusteita.

"Työni on sitä, että yritän järjestää itseni paikkoihin, joihin on mahdotonta päästä", kertoo jo vuodesta 2004 televisiossa muiden muassa Arman reilaa ja Kill Arman -sarjoissa ympäri maailmaa matkustanut Arman Alizad.

Kuvaaja Tuukka Tiensuun ja Alizadin laivanpurkamoon pääsyyn meni pari vuotta, koska kukaan ei halua ulkomaailman näkevän, millaisissa olosuhteissa nykyajan orjina raatavat laivanpurkajat työskentelevät. Purkamo on paitsi laivojen myös monen työntekijän hautausmaa.

"Ensin minun piti löytää ihminen, joka pystyisi etsimään laivanpurkamon sisäpuolelta esimiehen, joka olisi valmis kääntämään katseensa pois siksi aikaa, kun olimme siellä. Yritimme päästä sinne jo sarjan ykköskaudella, mutta nyt se vihdoin onnistui."

Päinvastoin kuin luulisi, eivät ovet auenneet rahalla vaan hyvällä tahdolla. Purkamon esimieskin halusi maailman näkevän, mitä osin mafian operoiman laivanpurkamon sisällä tapahtuu.

Alizad sanoo, ettei tiedä, mitä olisi tapahtunut, jos heidän olisi huomattu kuvaavan työntekijöitä.

"Ehkä ihan henki ei olisi mennyt, mutta kamerat ainakin."

Hengenlähtökin on ollut sarjaa kuvattaessa hilkulla.

Etiopiassa lähellä Eritrean rajaa olevassa suolakaivoksessa Alizad sairastui nestehukkaan. Kuten sarjan ykköskaudellakin, ideana on, että Alizad sekä työskentelee että yöpyy paikallisten kanssa. Viikko raskasta ruumiillista työtä maailman kuumimmassa paikassa teki tehtävänsä.

"Asteita oli noin 50 celsiusta. Onneksi aavikolla oli silloin ulkomainen louhosfirma, jolla oli sattumalta lääkäri paikalla. Minut saatiin nopeasti tiputukseen ja sairaalaan. Pari tuntia, ja se olisi ollut liian myöhäistä", Alizad muistelee.

Toisella kaudella käydään myös pakolaisleirillä Etiopiassa ja Nepalin tämänkeväisen maanjäristyksen selviytyjien luona.

Luulisi, että usko ihmiseen rapistuu kaiken tämän kurjuuden ja pahuuden edessä?

"Kyllä se aina palautuu, kun näkee ihmisiä, jotka tekevät hyvää ja välittävät. Toisaalta usko ihmiseen menee aika usein maailmalta Suomeen palatessa, kun lukee typeriä nettikeskusteluja", Alizad summaa.

Alun perin idea Arman ja viimeinen ristiretki -sarjaan tuli kamppailulajeista ympäri maailmaa kertovaa Kill Armania (2009) tehdessä. "Treenisalien ulkopuolella näin todella paljon kaikkea mielenkiintoista, jota ei kuitenkaan voinut Kill Armanin konseptiin sisällyttää."

Uuden sarjan tarpeen sinetöi Kill Armaniin tehty insertti, joka kertoi Pietarin katulapsista.

"Tuli olo, että minun on pakko tehdä sarja, joka käsittelee näitä aiheita."

Onko matkan varrelta kenties jo kertynyt uusia aiheita Arman ja viimeinen ristiretki kolmosta varten?

"Kuvaan tällä hetkellä sekä Suomessa että ulkomailla vastaavantyyppisiä asioita, joita en voi vielä enempää julkisesti avata. Mutta sen voin sanoa, että teen vielä seuraavat vuodet ihmisten äänenä dokumentteja."

 

Arman ja viimeinen ristiretki
Nelosella klo 19. Uusi jakso Jimillä
maanantaisin klo 21.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat