Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äiti katoaa muistisairauteen

Radio ja TV
 
Kimmo Taskinen HS
Harri Huhtamäen omakohtainen radiofeature kertoo mitä tapahtuu, kun äiti sairastuu Alzheimeriin.
Harri Huhtamäen omakohtainen radiofeature kertoo mitä tapahtuu, kun äiti sairastuu Alzheimeriin. Kuva: Kimmo Taskinen HS
Arvio: feature
Äiti, Alzheimer ja Americana, Suomi 2014
Käsikirjoitus ja ohjaus Harri Huhtamäki
Radio 1 klo 22.05

 

Miltä tuntuu, kun tuttu ihminen on fyysisesti läsnä, mutta henkisesti muuttunut tuntemattomaksi? Entä jos tämä ihminen on oma äiti?

Harri Huhtamäen omakohtainen radiofeature kertoo, miten hänen äitinsä katoaa pikku hiljaa Alzheimerin taudin syövereihin. Todellisuus ja kuvitelmat sekoittuvat toisiinsa. Äiti alkaa kertoa elävästi toisesta pojastaan, vaikkei Huhtamäellä ole veljeä.

Vastaavat kokemukset koskettavat yhä useampia, kun suurten ikäluokkien ikääntymisen myötä Suomessa on vanhuksia enemmän kuin koskaan. Asiantuntijat varoittavat, että muistisairauksista on tulossa vakava kansansairaus.

Koulutusrahasto Kouran kunniamaininnalla palkittu ja Prix Europa -radiofestivaaleilla viiden parhaan dokumentin joukkoon sijoittunut teos nivoo aiheeseen filosofiaa, yhteiskuntakritiikkiä ja sähköistä folk-musiikkia, jonka tekijöihin lukeutuu esimerkiksi Tapani Rinne.

Luupissa on myös nykyaikuisen suhde vanhempiinsa. Lähisukulaisten ikääntyminen muistuttaa omastakin kuolevaisuudesta. Kaikki eivät sitä halua kohdata ja vanhuksen ovikello soi harvoin.

Vaikka äänisuunnittelijana on ohjelmapaikan vakiteknikon Pekka Lapin sijaan Tuomas Norvio, ohjelmassa on tuttu Radioateljee-saundi.

Radioteoksen voimakkaimpia hetkiä ovat äänitykset, joissa myös äiti on itse läsnä. Dokumentaarisiin katkelmiin mahtuu onneksi myös onnen murusia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat