Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun Renny oli vielä Lauri

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Jäätävä polte kiellettiinSuomessa ensin.
Jäätävä polte kiellettiinSuomessa ensin.

Televisio piti lapsistaan huolta 1980-luvulla. Tuolloin ilmestyi nuorille suunnattu yhteiskunnallinen ohjelmasarja Kohtauspaikka, jossa pureuduttiin kriittisesti ajan ilmiöihin. Yksi sarjan jaksoista käsitteli muotia. Kiinnostavinta asiassa on se, että jakso on uraansa aloittelevan elokuvaohjaajan Lauri Harjolan toteuttama.

Ohjelmassa lahtelaisia nuoria kaduilla, kuppiloissa ja discoissa haastatteleva Harjola kyseenalaistaa koko länsimaisen kapitalistisen kulutusyhteiskunnan. Nuoret nähdään pelkkinä mainonnan viattomina uhreina ja riiston kohteina. Vasemmistolainen sanoma oli selkeä.

Yhteiskunnallisten teemojen käsittely näkyi myös Harjolan tv-reportaasissa Pohjolan ydinaseeton vyöhyke NYT (1981), joka käsitteli rauhan puolesta tehtyä yhteispohjoismaista mielenilmausta. Ohjelma pyrki muistuttamaan nykyaikaisen sodankännin julmasta kehityksestä ja siihen liittyvästä vakavasta ydintuhon uhasta.

Seuraavaksi Harjola lähtikin toteuttamaan itseään aivan toisella tavalla. Hän muutti nimensä Renny Harliniksi ja teki toimintaelokuvan Jäätävä polte (1986). Siinä kolme viatonta amerikkalaisnuorta joutuvat Neuvostoliiton julman väkivaltakoneiston uhreiksi. Harjola-kauden vasemmistolaisuus ja rauhanaate olivat enää kaukainen muisto.

Harlinin ura jatkui tiukkojen amerikkalaisten toimintaelokuvien parissa. Niistä on tullut osa länsimaista kapitalistista kulutusyhteiskuntaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat