Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Billie Holiday ei ollut uhri, muistuttaa dokumentti

Radio ja TV
 
Koirat olivat laulaja BillieHolidayn uskollisia ystäviä.
Koirat olivat laulaja BillieHolidayn uskollisia ystäviä.
Arvio: dokumentti
Billie Holiday
Billie Holiday – A Sensation,
Saksa 2014
Käsikirjoitus ja ohjaus Katja Duregger
Teema klo 21.00

Billie Holiday ei ollut legenda eläessään, eikä vielä edes kuollessaan vain 44-vuotiaana. Hänen maineensa viime vuosisadan merkittävimpänä jazzlaulajana on myöhempää perua, kuten myös maine murheellisten elämänvaiheiden heittelemänä ja määrittelemänä uhrina.

Mutta paljonko uhriudessa on aikojen kuluessa kerrostunutta sepitettä, joiden yhteydet todellisuuteen ovat kohtuullisen löyhät? Melko paljon, korostaa saksalainen Katja Duregger dokumentissa, joka valmistui Holidayn (1915–1959) syntymän satavuotispäivän alla. Sen mukaan Holiday oli suurimmaksi osaksi täysin tietoinen valinnoistaan, jotka näyttivät johtavan hänen elämänsä kurjistumiseen.

Oletus ei ole aivan niin ainutlaatuinen kuin Duregger esittää. Holidayn aikalaiset ovat muistuttaneet, että hän eli suurimmaksi osaksi juuri kuten halusi – vaikka rasismia ja poliisihäirintää ei voi väheksyä. Billie Holiday -dokumentti onkin parhaimmillaan elokuvanäyttein ja tekstisitaatein täydennettynä tiiviinä muotokuvana, jossa kuullaan myös Holidayn omaa, jo haurastunutta puheääntä.

Tarinan keskeisiä kommentaattoreja ovat elämäkerturi Julia Blackburn sekä jazzlaulajat Dee Dee Bridgewater ja Cassandra Wilson.

Monivaiheisen tarinan varjoon jää silti Holidayn merkitys ja rooli muusikkona, mutta ehkä senkin aikaa tulee vielä joskus. Vai voiko elämää edes erottaa tulkitsijasta?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat