Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Draama nousee turpeesta

Maalaiskomedioista tunnetun Jukka Mäkisen ohjaamassa sarjassa turve pilaa mökkijärven

Radio ja TV
 
Yle
Eriikka Väliahde näyttelee synnyinseudulleen palaavaa toimittajaa, joka alkaa epäillä turveyhtiötä.
Eriikka Väliahde näyttelee synnyinseudulleen palaavaa toimittajaa, joka alkaa epäillä turveyhtiötä. Kuva: Yle

Jukka Mäkinen tunnetaan ennen kaikkea Maalaiskomedioina tunnettujen minisarjojen ohjaajana. Hänelle on jopa perustettu Facebookiin oma fanisivu. Yleensä taiteilijat saavat perustaa tuollaiset sivut itse.

Kotikatsomossa tänään alkava kuusiosainen sarja Pintaa syvemmältä on kuitenkin vakavaa draamaa. Juuri eronnut Tellu ( Eriikka Väliahde ) jättää toimittajan työnsä ja muuttaa maalle ryhtyäkseen kirjailijaksi.

Tellu ostaa synnyinseudultaan rantamökin, mutta järvi paljastuu mutalammikoksi. Tellu epäilee Turveyhtiö Finfuelia veden pilaamisesta ja alkaa ajaa asiaansa tarmokkaasti. Pian hän pyristelee virkamiesten ja yhtiön puliveivareiden kutomassa verkossa.

"Tämä on niin iso asia, etten olisi lähtenyt tekemään siitä komediaa", Mäkinen sanoo.

Viime aikoina Talvivaara on ollut isoin ympäristöuutinen. Suuri ympäristövahinko tuli julki juuri, kun Järvinen oli alkanut muokata käsikirjoitusta Jussi Alangon kanssa.

"Pitkälti sama aihehan tässä on kuin Talvivaaran katastrofissa. Sekä pinta- että pohjavesistä pitäisi huolehtia nyt, kun ne ovat Suomessa vielä kohtalaisessa kunnossa. Siitä yritimme saada draamaa."

Mäkinen oli nähnyt MOT-ohjelman Valtio pilasi järveni, jossa myös Alanko esiintyi turvelietteestä kärsineenä mökkiläisenä. Ohjelmassa syytettiin energiayhtiö Vapoa järven käyttämisestä turpeentuotannon jätealtaana. Alanko oli ostanut mökkitontin järven rannalta.

"Pintaa syvemmältä on fiktiota enkä halua osoitella ketään. Mutta draaman vastapuolen pitää olla uskottava", Mäkinen muotoilee.

Sarjan Finfuel on yksityinen yritys toisin kuin valtionyhtiö Vapo. Sarjassa sen yhteistyö paikallisen Ely-keskuksen ja jopa ministeriön virkamiesten kanssa vaikuttaa saumattomalta.

"Jos katsoo vaikka Talvivaaraa, niin yhteiskunnan puolueettomuus ympäristöasioissa on aika kyseenalainen. Ely-keskukset jättävät harvoin myöntämättä lupia juuri mihinkään toimintaan", Mäkinen miettii.

Turve ei ole ollut viime aikoina päällimmäisenä ympäristöuutisissa, mutta Mäkinen sanoo, että vastaavia tapauksia riittää. "Turve, kuten vaikka ruskohiili, on fossiilinen polttoaine eikä mikään niistä ole viaton ympäristön kannalta", hän huomauttaa.

Maaseutu on ilmeisesti lähellä Mäkisen (s. 1953) sydäntä. Hänen kaikki sarjansa sijoittuvat maalaismaisemiin. "Vietin lapsuuden kesät ja viikonloput 16-vuotiaaksi asti sukulaisten luona maalla. Olen itsekin puoliksi maalainen", Tampereella asuva Mäkinen kertoo.

Tv-sarjoja Mäkinen on ohjannut parikymmentä vuotta. Aiemmin hän työskenteli muusikkona teatterissa. Hän on opiskellut sekä musiikkitiedettä että teatteriohjausta ja työskennellyt myös teatterissa.

"Tv-sarjoissa on mielenkiintoista synnyttää aina uusi maailma. Tässä Alangon käsikirjoitus oli aika asiapitoinen. Siihen piti rakentaa draama, kun ei voi vain vyöryttää tilastoja. Ehkä joku ottaa sanoman vakavasti, vaikka yleensä sekä vastustajat että puolustajat pysyvät poteroissaan."

Mäkinen kuvaa jo seuraavaa sarjaansa Korpelan kujanjuoksu. Siihen hän lupaa taas mukaan komediaa. Maalle muutetaan jälleen ja ympäristöasia pidetään esillä.

"Meillä on sentään vielä vähän enemmän järkeä päässä kuin Amerikassa. Siellä pohjavedet eivät paljon paina, kun maaperästä kaivetaan polttoaineita vesisärötyksellä. Pelkään, että meilläkin peli kovenee. Uusi kaivoslaki on vielä huonompi kuin vanha", Mäkinen sanoo.

 

Kotikatsomo: Pintaa syvemmältä TV1 klo 21.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat