Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Snowden sankari vai rikollinen pakosalla?

Tietovuotaja Edward Snowdenin tarinassa toteutuu sankaritarinan kaari

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Snowdenin pakomatka oli todellinen trilleri, jossa keskeiseksi auttajaksi nousi toimittaja Sarah Harrison.
Snowdenin pakomatka oli todellinen trilleri, jossa keskeiseksi auttajaksi nousi toimittaja Sarah Harrison. Kuva: Yle

"Miten kukaan voi pitää tätä miestä minään muuna kuin rikollisena?" kysyy miesääni tuoreen tv-dokumentin Snowdenin pako alussa.

Dokumentissa haastateltava Michael Hayden jakaa tämän mielipiteen. Hän on Yhdysvaltain kansallisen tiedusteluviraston NSA:n ex-johtaja.

Artikkeliin liittyvät

Haydenin näkökulma edustaa Yhdysvaltain virallista linjaa. Yksityisyydensuojaa koettelevia NSA:n toimintatapoja paljastanut Edward Snowden on rikkonut valtiota vastaan. Snowdenia odottavat kotimaassa syytteet vakoilusta ja varastamisesta. Toisten silmissä hän on kuitenkin sankari.

Sankaruus ei ole yksiselitteistä. Se on pirstaloitunut, kertoo Helsingin yliopiston dosentti ja SKS:n arkistonjohtaja Ulla-Maija Peltonen. Hän veti viime vuosikymmenellä tutkimushanketta Keksityt sankarit, jossa sankaruutta pohdittiin eri kulmista.

Yksi jako hankkeessa tehtiin kansallissankareiden ja kansansankareiden välille.

"Jälkimmäisellä luodaan sitä sankaruutta, joka ei pääse esiin valtakoneiston sisällä. Yhteistä sankaruutta on todella vaikea luoda. Dokumentissa olivat selkeästi läsnä nämä erilaiset tulkinnat sankaruudesta."

Etenkin ennen internetaikaa kansalliset instituutiot yrittivät Peltosen mukaan rakentaa omia sankareitaan ja sitä kautta kansallista identiteettiä. Aina se ei tosin onnistunut – eihän Mannerheimkaan ollut kaikkien sankari.

"Tiedon leviämisen nopeuden ja helppouden takia yhteisöt rakentavat yhä enemmän itselleen omia sankareita ja ihanteita, jotka pönkittävät yhteisön omia ideaaleja. Isisilläkin on sankareita."

Vaikka tanskalais-saksalainen dokumentti tarjoaa tilaa eri näkemyksille sankaruudesta ja petturuudesta, Snowdenin kohdalla toteutuu Peltosen mukaan sankaritarinan kaari.

"Dokumentissa on piirteitä perinteisestä satujen, elokuvien ja tietokonepelien sankarikertomuksen kaavasta, johon kuuluu 'vaarallinen matka' – ratkaisun hakeminen – mutta myös palaaminen. Matkallaan sankari kohtaa vaaroja, tulikokeita, esteitä ja on hengenvaarassa. Sitten sankari kohtaa auttajan."

Dokumentissa auttajana toimii WikiLeaks-ryhmä, etenkin brittitoimittaja Sarah Harrison. Hän astui Snowdenin kanssa lentokoneeseen, joka vei tietovuotajan Hongkongista Moskovaan. Harrison myös asui Snowdenin kanssa lentokentällä kuukauden ennen kuin amerikkalainen sai määräaikaisen turvapaikan Venäjältä.

Sankaritarinan kaava ei ole toteutunut siinä mielessä, että sankari olisi tehnyt paluun. Snowden on edelleen tiettävästi Venäjällä. Voiko sankari olla sankari, jos hän pakenee? Peltosen mielestä voi.

"Kyllähän sankari voi paeta, jos hän on hengenvaarassa. Snowden tiesi tarkkaan, miten epäinhimillisesti Manningia kohdeltiin."

Dokumentissa viitataan toiseen tunnettuun tietovuotajaan, Yhdysvaltain ex-sotilaaseen Chelsea Manningiin, joka on saanut 35 vuoden tuomion ja jonka vankilaolosuhteita on kritisoitu epäinhimillisiksi.

Sankaruuteen liittyykin riski. WikiLeaksin Julian Assange kuvailee dokumentissa Snowdenin etsimistä "historian suurimmaksi ihmisjahdiksi".

"Snowden sai mielenosoituksissa myös valtavan laajaa kannatusta. Voi sanoa, että hän oli kansalaisten ja yksilöiden sankari puolustamalla heidän oikeuksiaan ja riskeeraamalla omansa."

Peltonen kehottaa asettumaan dokumentin ääreen avoimin mielin.

"Toivon, että dokumenttia katsotaan ilman ennakkoasenteita. Se sisältää valtavasti merkityksiä ja näkemyksiä siitä, miten yksilö viime kädessä voi vaikuttaa."

 

Dokumenttiprojekti: Snowdenin pako TV1:ssä klo 21.30

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat