Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antisankarin arvonnousu

Väärin toimiva ihminen voi olla draamassa samastuttava ja myötätuntoa herättävä hahmo

Radio ja TV
 
Moskito Television Oy
Anu Sinisalo esitti Helppo elämä -sarjassa häikäilemätöntä perheenäitiä.
Anu Sinisalo esitti Helppo elämä -sarjassa häikäilemätöntä perheenäitiä. Kuva: Moskito Television Oy

Yhä useamman menestyssarjan päähenkilö on narsisti, antisankari tai jopa sosiopaatti.

Otetaan pari esimerkkiä. 1960-luvun mainosmaailmaan sijoittuvassa Mad Menissa Don Draper ( Jon Hamm ) käyttää häikäilemättömästi muita ihmisiä hyväkseen. Breaking Badissa Walter White ( Bryan Cranston ) sairastuu syöpään ja yrittää turvata perheensä elannon huumekaupoilla. House of Cardsissa Francis J. Underwood ( Kevin Spacey ) osoittautuu Yhdysvaltain presidenttinä murhaajaksi ja mielipuoleksi.

Moskito Televisionin toimitusjohtaja Roope Lehtisen mielestä antisankaribuumi käynnistyi tv-draamassa todenteolla Sopranosista. Sarjan päähenkilö Tony Soprano ( James Gandolfini ) on sympaattinen perheenisä ja ihmisiä tappava mafiaperheen pomo.

"Amerikassa showrunnerit puhuvat great american antiherosta, suuresta amerikkalaisesta antisankarista", Lehtinen kertoo.

Showrunnereilla tarkoitetaan tv-käsikirjoittajia, joilla on tv-tuotannoissa taiteellinen päävastuu.

Mikä antisankareissa sitten kiehtoo katsojia? Lehtisen mielestä kyse on ristiriidasta, jossa väärin toimiva ihminen voi olla samastuttava ja myötätuntoa herättävä hahmo.

"Ihmiset eivät tee pahoja tekoja siksi, että ovat pahoja, vaan taustalla on aina muita syitä. Se on kiinnostavampaa kuin katsoa hyviä ihmisiä tekemässä hyviä asioita."

Näkyykö antisankaribuumi jollain tavalla Suomessa?

Lehtisen mukaan Suomessa valmistetaan niin vähän draamasarjoja, että sen perusteella on vaikea tehdä yleistyksiä. Kansainvälisten trendien yleistymisestä on silti merkkejä täälläkin.

Yritän tarjota suomalaiseksi antisankarisarjaksi Mustia leskiä, jonka kakkoskausi nähdään ensi vuonna Nelosella. Siinähän kolme naista päättää murhata aviomiehensä.

Lehtinen, sarjan toinen luoja, ei kuitenkaan allekirjoita näkemystä.

"Mustissa leskissä hyvät ihmiset tekevät pahoja tekoja, mutta silti he säilyvät hyvinä ihmisinä. Kukaan sarjan naisista ei ole mielestäni paha tai psykoottinen."

Toisin on toisen Moskiton tuottaman sarjan, Helpon elämän, kohdalla. Anu Sinisalo esittää sarjassa häikäilemätöntä perheenäitiä, joka haluaa säilyttää yläluokkaisen elintasonsa.

Vastenmielisestä toiminnastaan huolimatta hahmo oli katsojien suosikki.

"En usko, että suomalaisessa draamassa perheenäitejä on kuvattu koskaan yhtä häikäilemättömästi. Etenkin naiskatsojille oli virkistävää, että joku antoi palaa sillä tavalla", Lehtinen muotoilee.

Nelosen ohjelmapäällikkö Elina Mustelinin mukaan tv-kanavat haluavat menestyssarjoja. Ja usein niiden päähenkilöt ovat ristiriitaisia hahmoja.

Hetken päästä hän tarkentaa näkemystään.

"Päähenkilöllä pitää olla elettyä elämää, jota vasten moraalikysymyksiä voidaan peilata. Siis sellaisia, kuten kuinka pitkälle hän on valmis menemään omien tai läheistensä etujen ajamisessa."

Löytyykö Neloselle tarjottavien sarjaehdotusten joukosta Draperin, Whiten ja Underwoodin kaltaisia antisankareita?

"Jonkin verran. On sitten taitolaji, kuinka hyviä ja uskottavia hahmoja ne ovat", Mustelin paljastaa.

Kotimaisissa draamasarjoissa on suosittu aikaisemmin arkirealismia, jossa ei ole ollut juuri tilaa antisankareille ja muille liioitelluille hahmoille.

Ovatko kotimaisten sarjojen päähenkilöt riittävän rohkeita ja persoonallisia?

Mustelin kiertää kysymyksen ja kertoo, että sarjojen eräs valintakriteeri on päähenkilön koukuttavuus. Jos joku on rikollinen tai sosiopaatti, hänen tarinansa pitää kertoa kokonaan. "Päähenkilöiden pitää olla sellaisia, että heitä ymmärretään. Silloin katsoja on heidän puolellaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat