Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vierailu pahaan maahan

The Red Chapel -dokumentissa tanskalaiset kurkistavat Pohjois-Korean diktatuurin kulisseihin

Radio ja TV
 
Yle
Tanskalaiset Simon Jul Jørgensen (oik.) ja Jacob Nossell tutustuivat Pohjois-Koreaan muka kulttuurivaihdon nimissä.
Tanskalaiset Simon Jul Jørgensen (oik.) ja Jacob Nossell tutustuivat Pohjois-Koreaan muka kulttuurivaihdon nimissä. Kuva: Yle

Simon Jul Jørgensen ei säästele sanojaan Pohjois-Koreasta: "Olen käynyt maailman sota-alueilla ja nähnyt kuolleita kaduilla. Mutta silti Pohjois-Korea on kauhein näkemäni asia. Ihmiset elävät siellä niin säälittävästi."

Jørgensen kävi Pohjois-Koreassa The Red Chapel -dokumentin (Det røde kapel, Tanska 2009) yhtenä päähenkilönä. Se on Docventuresin kolmannen kauden vanhin dokumentti. Järkytys ja suuttumus kuuluvat Jørgensenin äänestä vielä vuosien jälkeen.

"He ovat hyviä pelottelemaan. Meilläkin tuntui koko ajan paino mahassa. Mukanamme oli aina saattajia valvomassa. Jatkuvasti oli huono omatunto, vaikkei olisi tehnyt mitään."

Ohjaaja Mads Brügger vei Jørgensenin ja Jacob Nossellin Pohjois-Koreaan muka kulttuurivaihdon nimissä. Tarkoitus oli esittää siellä mahdollisimman epäpoliittista komediaa. Brügger teki matkasta dokumenttia.

Perillä porukka joutui osallistumaan diktatuurin henkilökulttiin ja virkailijat kirjoittivat heidän esityksensä uusiksi. Muun muassa Sundance-festivaalilla palkitun dokumentin idea kuulostaa hauskalta mutta nauru hyytyy helposti.

Öisin tanskalaiset eivät saaneet poistua hotellista ja nukkuivat viinan voimin. "Olimme joka ilta kännissä. Viski oli ainoa hyvä asia koko matkalla."

Jørgensen ja kumppanit näkivät kulissivaltion. Pjongjangin kadut olivat aina puhtaat ja yleensä autiot. Se vain korosti aavemaista pelon ilmapiiriä.

"Tarkoitus oli saada pohjoiskorealaiset näyttämään jotain, mitä he eivät halunneet ulkomaailman näkevän", Jørgensen sanoo puhelimeen Kööpenhaminasta.

Oman vääntömomenttinsa tilanteeseen toi, että Jørgensen ja Nossell ovat syntyneet Etelä-Koreassa. Lisäksi Nossell kärsii jäykkähalvauksesta. Väitetään, että Pohjois-Koreassa vammaiset lapset tapetaan tai lähetetään leireille, joilla he eivät selviä pitkään.

"Minun hommani oli vetää huomio puoleeni esittämällä, että muka tykkäsin Pohjois-Koreasta. Elokuvassa korostuu Jacobin rooli. Hän ei koskaan kätke mitään, vaan kertoo aina totuuden."

Matkalaisten onneksi Nossell laukoi totuuksia tanskaksi, kun muut puhuivat palturia englanniksi. Ohjaaja Brüggerin pelko näkyy selvästi kohtauksessa, jossa hän ja Nossell joutuvat osallistumaan paraatiin. Nossell ei suostu tekemään kunniaa diktaattorille.

Jørgensen (s. 1977) ei tiedä syntymäoloistaan mitään. Hän oli vasta muutaman kuukauden ikäinen, kun tuli Tanskaan. "Se oli normaalia, kun Aasiasta adoptoitiin lapsia 70-luvun lopussa."

Tanskassa Jørgensen kasvoi maalla, jossa erilaisuus ei ollut etu. Koulussa kävi selväksi, että häntä katsottiin eri tavalla kuin muita eikä suinkaan hyvällä.

"En niellyt paskaa keneltäkään vaan löin takaisin. Minusta tuli hyvä tappelemaan. Sitten löysin huumorista tien ulos siitä tilanteesta. Minusta tuli luokan hassu tyyppi. Pystyin puhumaan kiusaajille, kun kaikki nauroivat."

Jørgensen ryhtyi toimittajaksi. Siinä työssä hän on kiertänyt kriisipesäkkeitä. Komiikka palasi Jørgensenin elämään, kun hän alkoi tehdä satiiria ensin radioon ja sitten televisioon. Lisäksi hän näyttelee ja on soittanut bändissä Den Franske Revolution.

Pohjois-Korean matkan jälkeen Jørgensen on ollut vihainen muulle maailmalle. Hänen mielestään esimerkiksi Pohjoismaiden pitäisi painostaa YK:ssa Kiinaa ja Japania tekemään jotain Pohjois-Korean tilanteelle.

"Kaikki haluavat vain käydä kauppaa Pohjois-Korean kanssa. Nyt sinne voi matkustaa jo turistina. Minä pysyn mahdollisimman kaukana sieltä niin kauan kuin diktatuuri jatkuu."

 

Docventures: The Red Chapel TV2 klo 21.15. Elokuvan ja vieraiden esittelyt klo 21.00 ja jälkikeskustelu klo 22.13.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat