Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättömaa muuttui paratiisiksi

Dokumentti näyttää miten käy, kun teollisuusalueelle rakennetaan isolla rahalla

Radio ja TV
 
Yle
Dokumentti seuraa, miten Saksan Dortmundissa rakennettiin entiselle teollisuusalueelle tekojärvi ja kovan rahan asuntoja.
Dokumentti seuraa, miten Saksan Dortmundissa rakennettiin entiselle teollisuusalueelle tekojärvi ja kovan rahan asuntoja. Kuva: Yle

Runsaan puolen miljoonan asukkaan Dortmund on yksi Saksan vihreimmistä kaupungeista. Siis kirjaimellisesti, puistoineen ja muine viheralueineen.

Monien Ruhrin alueen kaupunkikeskusten tavoin sillä myös on raskas ja musta teollinen historia. Kirjaimellisesti.

Mutta millaiseksi se halutaan määritellä seuraaville sukupolville – sitten kun viimeinenkin teollisesta ajasta muistuttava terästehdas on suljettu ja purettu?

Dortmundissa kuvatussa dokumentissa Upeat näkymät (Göttliche Lage, 2014) kurkistetaan tällaiseen mielikuvia muokkaavaan prosessiin, ja vielä poikkeuksellisen perusteellisesti.

Saksalaiset Ulrike Franke ja Michael Loeken seurasivat elokuvaa varten viisi vuotta hanketta, jossa Hörden kaupunginosan työväenluokkaisten kortteleiden ympäröimälle entiselle teollisuusalueelle rakennettiin kovan rahan asuntoja.

Nimen Phoenix-See saanut jälkiteollinen kasvojenkohotus ei ollut ainutlaatuinen, sillä samaan tapaan on toimittu monissa muissa Euroopan kaupungeissa, myös Helsingissä.

Mutta Dortmundissa mittasuhteet olivat poikkeukselliset: pengerretyn alueen keskelle tehtiin arvoasuntojen myyntivaltiksi yli kilometrin mittainen, Helsingin Töölönlahtea suurempi tekojärvi.

Dokumentille annettu suomenkielinen nimi Upeat näkymät hukkaa saksankielisen nimen tehon. 'Jumalallinen sijainti', siitähän on kyse – vaikka vain maanrakennusinsinöörien ja maisema-arkkitehtien luomasta.

Kaikki Franken ja Loekenin tapaamat dortmundilaiset eivät ole samaa mieltä, sillä uuden luksusalueen uskotaan horjuttavan 160 vuodessa muotoutunutta "luonnonjärjestystä". Se on aika, joka Dortmundin Hördessä tehtiin terästä: viimeinen tehdas suljettiin vasta 2001.

Dokumentin alussa siitä ei ole enää paljon todisteita – paitsi paljas ja melkein tyhjä tontti, jonka täyttäneissä tehtaissa oli ennen alasajoa 18 000 työntekijää.

Franke ja Loeken seuraavat, kuinka apea näkymä muuttuu vähitellen upeaksi – ainakin mitä tulee rakennuttajan monissa pitkissä palavereissa puhuttuun. Palaverit ovatkin dokumentin vahvin punainen lanka ja dramaturgisesti kutkuttavassa suhteessa "todelliseen todellisuuteen", jota edustavat kaupunginosan vanhat asukkaat.

Franke ja Loeken dokumentoivat myös rakennustöitä massiivisista maansiirtöistä alkaen mutta eivät nosta niitä pääosaan. Ensimmäiset suuriin villoihin muuttaneet eivät silti ole täysin tyytyväisiä: yksi valittaa pientä tonttia ja toinen epäilee tekojärven houkuttelevan "vesipiippukulttuurin edustajia".

Kuinka sitten kuvausten loppumisen jälkeen kävi?

"Oikein hyvin rakennuttajan kannalta, sillä asunnot myytiin. Järvi houkuttelee paljon myös ulkopuolisia, jotka tulevat tirkistelemään rikkaiden elämää", sanoo ohjaaja Michael Loeken puhelimessa.

"Phoenix-Seen alue onkin erinomainen esimerkki köyhien ja rikkaiden kasvavasta erosta."

Hörden vanhat asukkaat arvelivat, että heillä ei olisi alueen keskiluokkaistumisen jälkeen varaa asua vanhoissa vuokra-asunnoissa. Loekenin mukaan niin kävikin, mutta vähemmistölle.

"Suurempi muutos oli elämäntavallinen. Uusien asukkaiden mukana muuttui kaupallinen rakenne: tuli paljon hienompia kauppoja, ravintoloita ja muita palveluja, joita vanhat eivät tunne omikseen", sanoo Loeken. Se on Loekenin mukaan keskiluokkaistumisen välillinen puoli, joka osaltaan vaikuttaa poismuuttoon.

Upeat näkymät on Franken ja Loekenin kolmas puolentoista tunnin dokumentti, jossa he sivuavat Ruhrin alueen muutoksia. Ja niitä he aikovat käsitellä seuraavissakin: työn alla on dokumentti Bochumista lopetetusta autotehtaasta sekä seurantadokumentti, jonka pääosassa on Upeiden näkymien sympaattinen korttelipoliisi. "Hän on erinomainen elokuvallinen hahmo, sillä hän liikkuu sekä köyhien että rikkaiden maailmoissa. Kirjaimellisesti."

 

Upeat näkymät Femillä klo 22.00

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat