Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjaaja Mika Kaurismäki, aina tien päällä

Radio ja TV
 
Yle
Mika Kaurismäki vaikuttaa olevan kotonaan maailmalla.
Mika Kaurismäki vaikuttaa olevan kotonaan maailmalla. Kuva: Yle
Arvio: henkilökuva
Mika Kaurismäki, elokuvaohjaaja
Suomi, 2015
Ohjaus Juha Suomalainen
Teema klo 21.00


Teema
esittää syksyn mittaan Mika Kaurismäen elokuvia, joten henkilökuvakin on paikallaan. Juha Suomalaisen ohjaama dokumentti seuraa Kaurismäkeä hänen uusimman Tyttökuningas-elokuvansa kuvauksissa Turun linnassa. Kuvausten rinnalla Kaurismäki nähdään kulkemassa eri puolilla Helsinkiä ja muistelemassa elokuvauraansa. Varsinkin veljesten ensimmäiset elokuvat, tänään esitettävät Valehtelija ja Arvottomat ovat tiukasti kiinni 1980-luvun Helsingissä. Loppupuolella käydään myös Kaurismäen toisessa kotimaassa Brasiliassa.

Kaurismäestä piirtyy kuva ohjaajana, joka on kotonaan maailmalla ja tien päällä. Hänen urallaan on ollut monenlaisia polkuja, mikä vaikuttaa myös henkilökuvaan, jossa hypitään aika nopeasti vuodesta toiseen.

Herkullisimmat anekdootit kuullaan uran alkuvaiheista. Elokuvien rahoitusta kerättiin sieltä täältä, ja yleensä kierros alkoi Jörn Donnerista. Noina vuosina Kaurismäen veljesten piirissä syntyi energiaa, joka jätti jälkensä suomalaisen elokuvan historiaan. Liikuttava tapaus on myös Mikan ja esikuva Godardin yllättävä kohtaaminen paljon myöhemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat