Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Murhatutkija kuuden viikon lomalla

Radio ja TV
 
Hanna Syrjälä

Yhdysvaltalaisista tv-sarjoista olemme oppineet yhtä sun toista sikäläisestä elämäntavasta. Tiedämme, mikä on kiitospäivä ja millaisia ovat keltaiset koulubussit.

Olemme myös oppineet, että amerikkalaiset ovat ystävällisiä small talk -ihmisiä ja innokkaita sanomaan "I love you". Ehkä se on saanut suomalaisetkin hiukan mallioppimaan: puhumaan jopa rakkaudesta.

Nämä tiedämme, mutta amerikkalaisesta työelämästä tv-sarjat eivät ole opettaneet juuri mitään. Siitä pitää lukea lehtijutuista.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat muistutti 9. elokuuta, että Yhdysvalloissa ei juuri vietetä palkallisia kesälomia, ei ainakaan monen viikon. Myös työpäivät ovat pitkiä.

Nämä puolet eivät tv-sarjoissa paljonkaan näy, mutta se voi olla hyvä. Kieltämättä olisi juonen kannalta ongelmallista, jos vaikkapa CSI:n kiihkeärytminen murhatutkinta keskeytyisi, koska pitää selvittää, kuka tuuraa kuuden viikon kesälomalla olevaa poliisipäällikköä.

Ja mitä siitäkin tulisi, jos Sinkkuelämää-naiset olisivat niin työuupuneita, että eivät jaksaisi iltaisin hummailla ja tavata muita?

Työn raskauttamat ihmiset eivät ole viihdettä janoavalle kovin kiinnostavia – paitsi jos työpaikalla on jännittäviä ihmissuhdepelejä meneillään.

Liian työn raskauttama ei sellaisia tosin edes huomaa.

Viime vuosina Girls on sentään näyttänyt yhdysvaltalaisesta työelämästä hieman raadollisempaa kuvaa. Siinä vastavalmistuneelle on tarjolla lähinnä palkattomia työharjoitteluja.

Yhteiskunnallista virettä on aistittavissa myös siinä, kun Breaking Badin kemianopettaja Walter White alkaa valmistaa huumeita, jotta perhe selviää taloudellisesti hänen syövästään.

Saatoimme oppia puhumaan rakkaudesta tv-sarjojen ansiosta, mutta alkaakohan Suomi amerikkalaistua myös työelämäasioissa?

Jos valita saa, mieluummin ottaisin keltaiset koulubussit.

Hanna Syrjälä hanna.syrjala@hs.fi
Kirjoittaja tuhlasi jo lomarahansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat