Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ukko-Pekan kyydissä menneeseen ja tulevaan

Radio ja TV
 
Höyryveturi saapuu asemalle vuonna 1968.
Höyryveturi saapuu asemalle vuonna 1968.
Arvio: historiaohjelma
Höyryjunalla Vierumäelle
Suomi, 2015
Radio 1 klo 12.10

 

Yle Radio 1:n historiasarjojen lähetyspaikalla kuullaan tänään joistain ennakkotiedoista poiketen Seppo Heikkisen rautatiehistoriaa käsittelevä pisteohjelma.

Toimittaja matkaa Lahden rautatieharrastajien aktiivin Janne Ridanpään kanssa museojunalla vuonna 1932 valmistunutta Heinolan-rataa pitkin Lahdesta Vierumäelle.

Tällä matkalla kiskotkin kolisevat toisin kun pääradoilla nykyään.

Keskustelu rönsyilee historiasta myös nykyisyyteen ja tulevaisuuteen, kun puheeksi tulevat esimerkiksi suunnitelmat Savon oikoradasta sekä rautatieliikenteen vapauttamisesta kilpailulle.

Junaliikenteen luokkajaosta luiskahdetaankin pohtimaan luokkayhteiskuntaa.

Alusta loppuun tilanneäänityksinä toteutettu ohjelma välittää hyvin museojunan tunnelman. Rautatieharrastajien tiedot täydentyvät useilla detaljeilla, kun mikrofoni pääsee vierailemaan veturissa sekä asemalla, jossa puhutaan esimerkiksi asemapuutarhojen historiasta.

Toimittaja on aiheestaan hieman pihalla. Tämä voisi olla ihan hyväkin lähtökohta, jos haastateltava korjaisi väärinkäsitykset. Koska näin ei tapahdu, lopuksi vähän marmatusta.

Ukko-Pekka ei ole juna, vaan veturi! Lisäksi Kuusamoon valmistui kuin valmistuikin junarata jatkosodan aikana. Se vain purettiin lähes saman tien, ja nyt ratalinja toimii metsäautotienä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat