Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvästi, kehitysyhteistyö

Dokumenttiohjaaja Iiris Härmä kuvasi Ugandassa suomalaista järjestötoimintaa, joka juuri on päätetty lopettaa

Radio ja TV
 
Yle
Catherine Othieno on toinen Iiris Härmän dokumentin päähenkilöistä.
Catherine Othieno on toinen Iiris Härmän dokumentin päähenkilöistä. Kuva: Yle

Solidaarisuus-järjestön toiminnanjohtaja Miia Nuikka on viime viikonloppuna matkustanut Ugandaan. Hänen ikävänä tehtävänään on kertoa, että järjestön yhteistyö Ugandassa päättyy, liki 30 vuoden jälkeen.

Järjestön määrärahoja leikataan ensi vuonna 45 prosenttia, ja järjestössä tehtiin raskas päätös pudottaa yksi valtio kokonaan kohdemaiden joukosta.

Sattumalta juuri tänään esitetään Iiris Härmän dokumentti Hyvästi Afrikka, jossa seurataan samaisen järjestön toimintaa Ugandassa.

Kun dokumenttiohjaaja Härmä matkusti Ugandaan kuvausryhmineen ensimmäisen kerran neljä vuotta sitten, kukaan ei voinut aavistaa, että suomalaiset kehitysyhteistyöhankkeet olisivat jonakin päivänä vaakalaudalla. Ei sitä osattu arvata vielä tämän vuoden tammikuussakaan, kun Härmän elokuva sai ensi-iltansa.

Hyvästi Afrikka kuvaa kyläyhteisöä, jossa toteutettiin sukupuolten tasa-arvoa ja seksuaalivalistusta edistävää hanketta. Sitä koordinoi lääkäri Riitta Kujala, joka oli asunut Ugandassa 1980-luvulta lähtien.

Projekti oli menestys, ja kyläläiset olivat siitä ylpeitä. Myös miehet. Projektin oli aloittanut Catherine Othieno, lempinimeltään Kata, joka on opiskellut aikoinaan Suomessa ja vienyt täältä terveysoppeja kotimaahansa.

Härmän dokumentti kertoo projektista mutta ennen kaikkea yhteisön vahvoista naisista. Itse projekti on päättynyt pari vuotta sitten, ja Riitta Kujala on muuttanut eläkepäivikseen takaisin Suomeen. Othieno jatkaa työtään, mutta hänkin alkaa jo olla eläkeiässä. Solidaarisuus-järjestön leikkaustoimet eivät siis vaikuta suoraan heidän projektiinsa.

Härmä korostaa, ettei hän mennyt Ugandaan tekemään järjestön promoelokuvaa, mutta matkoillaan hän vakuuttui, että hankkeessa oli paljon viisautta. Kujala ja Othieno saivat yhteisön auktoriteetit ymmärtämään tasa-arvon merkityksen ja puolustamaan sitä. Seksuaalisuudesta puhuminen on ensiarvoisen tärkeätä maassa, jossa hiv-tartuntojen määrä on edelleen korkealla.

Dokumentin kolmas keskeinen hahmo Daizy Kimbowa havahtuu asian tärkeydelle elokuvan aikana.

"Daizyn tarina oli kuin kaunista satua, ja oli ihana seurata, miten hän kasvoi henkisesti", Härmä kuvailee.

Alun perin Daizyn piti olla päähenkilö, mutta elokuva sai yllättävän käänteen, kun Kujalaa vastaan esitettiin syytös homoseksuaalisuuteen yllyttämisestä. Kirje saapui juuri kun kuvausryhmä oli Ugandassa, ja Härmä tajusi nopeasti, että elokuvan fokus muuttuu. Härmä sai jo tässä vaiheessa hyviä neuvoja elokuvan taitavalta leikkaajalta, tanskalaiselta Niels Pagh Andersenilta.

Päähenkilöiksi nousivat sittenkin Kujala ja Othieno, kuusikymppiset naiset, jotka olivat läheisiä ystäviä ja asuivatkin yhdessä. Ugandassa syytös homoseksuaalisuudesta on äärimmäisen vakava, ja maan homofobisessa ilmapiirissä ilmiannot ovat valitettavan tavallisia.

Härmäkin suree sitä, että Solidaarisuus-säätiö joutuu vetäytymään Ugandasta. "On traagista, että kaikki se hieno, jota mekin kuvasimme, kuolee nyt pois."

Hän toivoo, että pääsisi vielä käymään Ugandassa esittämässä elokuvaansa.

 

Hyvästi Afrikka TV1:ssä klo 21.30

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat