Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentti valottaa Maija Poppasen taustoja – kirjailija sepitti omaakin elämäänsä monta kertaa

Maija Poppasen kirjoittaja Pamela Travers keksi tarinoita myös omasta lapsuudestaan

Radio ja TV
 
Yle
Pamela Traversin ensimmäinen kirja Maija Poppasesta ilmestyi vuonna 1934.
Pamela Traversin ensimmäinen kirja Maija Poppasesta ilmestyi vuonna 1934. Kuva: Yle
Dokumentti
Oikea Maija Poppanen
The Real Mary Poppins, Australia 2014
Ohjaus Lisa Matthews
Teema klo 20.00

Lastenkirjailija Pamela Travers (1899–1996) oli hyvin erikoislaatuinen ihminen, ja hänen elämänvaiheistaan on viimeksi kerrottu muun muassa parin vuoden takaisessa elokuvassa Saving Mr. Banks.

Erkoislaatuinen oli myös hänen luomansa Maija Poppanen, yksi lastenkirjallisuuden historian tunnetuimmista ja kestävimmistä hahmoista.

Tuoreen uutisen mukaan Disney-yhtiöt on suunnittelemassa hahmosta uutta elokuvaa. Materiaaliahan piisaa, sillä 1964 valmistunut ainoa oikea Maija Poppas -musikaalielokuva kertoo vain yhden tarinan täydellisen lastenhoitajan elämäntaipaleelta. Travers kirjoitti niitä yli 50 vuoden ajan, androgyynillä nimellä P. L. Travers.

Tuore dokumentti lähestyy Poppasta Traversin näkökulmasta ja suhteessa hänen vaiheisiinsa.

Travers oli synnynnäinen tarinaniskijä, ja hän sepitteli myös omaa elämäänsä moneen kertaan. Dokumentista selviää, miksi.

Traversissa on jotain samaa kuin Astrid Lindgrenissä. Molemmat olivat hyvin omapäisiä, ja molemmilla oli vilkas mielikuvitus. He olivat myös aika samanikäisiä ja rikkoivat tuon ajan naisille määrättyjä käyttäytymismalleja – ja päätyivät lastenkirjailijoiksi.

Lastenkirjailijoina sekä Lindgren että Travers rohkaisivat lapsia luottamaan omaan mielikuvitukseensa. Se oli uutta ja radikaalia aikana, jolloin lasten kasvattamisesta ei vielä paljon tiedetty eikä välitetty.

Dokumentin lopun koskettava yhteenveto tiivistää Traversin perimmäisen ajatuksen tarinoiden merkityksestä. Niiden kertominen on oikeastaan vanhempien velvollisuus, jotta lapsi tuntisi olonsa turvalliseksi.

Dokumentti valaisee Poppasen syntyä. Travers kierteli paljon maailmalla, oli vähän hörhökin ja tunsi mytologiaa. Autenttisten haastattelukatkelmien perusteella hän itse piti Poppasta ennen kaikkea myyttisenä olentona, ja sitähän tämä tosiaan on, myös Disneyn elokuvassa: saapuu ja lähtee tuulen mukana, kun tehtävä on suoritettu.

Dokumentissa nähdään myös katkelmia Saving Mr. Banks -elokuvasta ja haastatellaan sen päänäyttelijöitä.

Traversin isän merkitystä psykologisoidaan liikaakin. Sen sijaan kiinnostavampaa on tarina Traversin omasta äitiydestä, vaikka ei siinäkään ole varsinaisesti uutta tietoa.

Travers adoptoi nelikymppisenä Camillus -pojan, jonka kaksosveli jäi biologiseen perheeseen. Kaksosten erottaminen oli tietysti virhe, mutta vielä pahempaa oli se, että Travers salasi pojaltaan hänen taustansa melkein aikuisuuteen saakka.

Dokumentin ohjaaja Lisa Matthews on tavannut Camilluksen, ja dokumentissa hän järjestää myös kaksosten tapaamisen vuosikymmenten tauon jälkeen.

Australialainen Matthews on ohjannut Traversista aiemmankin dokumentin, ja uusi dokumentti on oikeastaan sen päivitystä.

Camilluksen mukaan Pamela Travers esitti usein äitirooliaan "teeskentelemällä ankaraa", mutta hän purskahtaa itkuun vakuuttaessaan, että äiti oli kuitenkin pohjimmiltaan lempeä.

Ei jää epäselväksi, ketä Maija Poppanen sittenkin eniten muistutti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat