Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varokaa vihaista väkijoukkoa

Radio ja TV
 
BuzzFeed-uutissivuston päällikkö Gavon Laessig oli mukana pommiuutisoinnissa.
BuzzFeed-uutissivuston päällikkö Gavon Laessig oli mukana pommiuutisoinnissa.
Dokumentti
Docventures: The Thread
USA 2014
TV2 klo 21.15


Joukossa
tyhmyys tiivistyy ja vihaisessa väkijoukossa leimahtaa helposti lynkkausmieliala. Sellaisen joukkoraivon kohteeksi joutuvat helposti viattomat. Internet ja erityisesti sosiaalinen media on raivolle oivallinen kasvualusta.

Siihen pureutuu yhden esimerkin kautta Greg Barkerin dokumentti The Thread. Barker on työskennellyt toimittajana ja sotakirjeenvaihtajana muun muassa CNN:lle, BBC:lle ja Reutersille. Hänen dokumenttinsa ovat herättäneet suopeaa huomiota.

The Threadin Barker teki erikoiselle tuottajalle. Sen tilasi pelikoneyhtiö Xbox. Dokumentti käsittelee Bostonin maratonin pommi-iskun jälkimaininkeja.

Kolme kuoli ja yli 180 loukkaantui, kun Bostonin maratonin aikana 15. huhtikuuta 2013 räjähti kaksi pommia. Heti sen jälkeen yleisö etsi internetissä syyllisiä kilpaa viranomaisten kanssa.

Ajatuksena oli, että joukkovoimalla pystyttäisiin seulomaan tietoa tehokkaasti. 'Thread' tarkoittaa säiettä; verkossa sanaa käytetään kommenttiketjusta. Sellaisessa pommittajajahti käytännössä tapahtui.

Barker keskittyy etenkin Reddit- ja Buzzfeed-nettisivuihin. Aiemmin joutavaan viihteeseen keskittynyt Buzzfeed alkoi välittää pommiuutisia. Sosiaalisella verkkosivulla Redditillä nimetön kommentointi kävi niinikään kiivaana.

Barker haastattelee muun muassa Redditin vapaaehtoista moderoijaa, joka teki parhaansa hallitakseen Bostonin pommituksesta käytävää vuolasta keskustelua. Perinteisestä mediamaailmasta nostetaan esiin New York Timesin toimittajien näkemykset.

Verkon harrastelijaetsiväparven tulokset olivat ikäviä. Epäilyistä joutuivat kärsimään syyttömät ja heidän perheensä.

The Thread näyttää, että pahinta verkon vihaisessa väkijoukossa on, että sitä ei voi hillitä eikä hallita. Suomessakin on jo ollut pienimuotoisia vastaavia tilanteita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat