Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko väkivalta geneettistä vai opittua?

Radio ja TV
 
Väkivalta periytyy usein.
Väkivalta periytyy usein.
Arvio: dokumentti
Väkivallan perintö
Suomi 2015
Käsikirjoitus ja ohjaus Henna Salakari
Radio 1 klo 22.05
Uusinta su 27. 9. klo 18

 

Päällimmäinen lapsuusmuisto on huomaamaton pilkahdus sedän silmäkulmassa. Siitä lapsi tiesi, että kohta seuraa pieksemistä tai muuta väkivaltaa.

Henna Salakarin dokumentti laajenee lapsuuskokemuksista pohtimaan väkivallan kulttuuria ja sen periytymistä sukupolvelta toiselle. Ihminen on yksi harvoja eläinlajeja, joka tappaa omia lajitovereitaan. Onko se geneettistä vai opittua käytöstä?

Viikon kuluttua kuullaan myös toinen saman tekijän väkivaltaa käsittelevä dokumentti Kun uhka jää, jossa seurataan koulukiusaamisesta traumatisoituneen aikuisen miehen osallistumista sensomotoriseen terapiaan.

Trauma on fyysinen tapahtuma, joka voi virittää kehon ylikierroksille, vaikka sen aiheuttaja olisi jo kaukana menneisyydessä.

Molempien dokumenttien äänisuunnittelijana on Radioteatterista tunnettu Tiina Luoma, joka toimii myös kertojaäänenä. Toivottavasti tällainen kierrätys jatkuu, sillä useamman ääniteknikon käyttö laventaa suomalaista radion dokumentti-ilmaisua.

Vaikka ensimmäisen dokumentin päähenkilö on dramatisoitu ja jälkimmäisen todellinen, tulee tänään kuultava ohjelma paradoksaalisesti lähemmäs kuulijaa kertojan herkän äänenkäytön ansiosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat