Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pojasta tulee painajainen

Radio ja TV
 
Yle
Tilda Swinton näyttelee äitiä, jonka elämä menee murskaksi.
Tilda Swinton näyttelee äitiä, jonka elämä menee murskaksi. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Kino: Poikani Kevin ★★★★
We Need to Talk About Kevin
Britannia 2011
Teema klo 21.00

 

Kaikkein kamalimpia asioita on vaikea katsoa suoraan. Siksi Poikani Kevinin kerronta harhailee ajassa levottomana tajunnanvirtana. Vasta lopussa se päätyy tarinan keskipisteessä olevaan katastrofiin.

Alussa Eva Khatchadourian ( Tilda Swinton ) muistelee lomaa Valenciassa La Tomatina -festivaalilla, jossa väki heittelee tomaattimurskaa kaikkien niskaan. Vaikka siinä pidetään hauskaa, punahehkuiset kuvat tuntuvat uhkaavilta.

Heti perään ne rinnastuvat punaiseen maaliin, jolla Evan talo ja auto on töhritty. Niiden hetkien välissä loikitaan perheen tarinassa edes takaisin. Tunnelma kiristyy aina vain painostavammaksi.

Painajaisen virittää esikoispoika Kevin (ikäjärjestyksessä Rocky Duer, Jasper Newell ja Ezra Miller ), jota luullaan aluksi autistiseksi.

Vähän vartuttuaan Kevin kiusaa äitiään säälimättä, mutta esittää isälleen ( John C. Reilly ) herttaista. Aikanaan pikkusisko saa osansa.

Kevin on kuin riivattu – tai riivaaja. Hänen psykopaattisuutensa pahin tulos pysyy piilossa elokuvan lopulle saakka. Siihen viittaa ainoastaan Evan kohtalo. Tarinan nykyajassa hän saa osakseen syrjintää ja vihaa.

Poikani Kevin sijoittuu Yhdysvaltoihin ja perustuu amerikkalaisen Lionel Shriverin romaaniin. Elokuva on kuitenkin brittiläinen tuotanto. Synkän tarinan tuottaminen Amerikassa olisi saattanut olla vaikeaa. Britanniassakin BBC:ltä vei vuosia saada rahoitus kasaan.

Ohjaajaksi pestattiin Lynne Ramsay, yksi Britannian tärkeimmistä nykyohjaajista. Ramsay keräsi palkintoja muun muassa Cannesista jo lyhäreillään. Poikani Kevin on Ramsayn kolmas pitkä elokuva.

Periaatteessa Poikani Kevin on vakava draama, mutta sitä on luonnehdittu psykologiseksi jännäriksi. Rankkaan tarinaan hiipii jopa kauhuelokuvan sävyjä.

Ramsayn rikottu rakenne vaatii keskittymistä, mutta rakentaa kireää tunnelmaa, joka pitää otteessaan. Siinä mielessä Poikani Kevin on upea taidonnäyte, joka on monet palkintonsa ansainnut.

Kevinin henkilökuva jää mietityttämään. Hänen sosiopaattista tilaansa ei perustella millään diagnoosilla.

Keviniä on mahdoton ymmärtää. Siksi hän on tehokas hirviö, jonka herättämän kammon lisäksi elokuva tarjoaa aika ohuesti sisältöä.

Ehkä tehokas tunnelma riittää. Ramsayn muut elokuvat vain ovat olleet yhteiskunnallisia, mikä asettaa odotuksia Poikani Kevinillekin.

Tällä hetkellä Ramsayn kerrotaan kaavailevan avaruuteen sijoittuvaa tulkintaa Herman Melvillen Moby Dickistä. Kuulostaa, että Ramsay olisi etääntymässä yhä kauemmas arkisista draamoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat