Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Altman ohjasi pelottomasti

Uusi dokumentti esittelee mestariohjaaja Robert Altmanin, joka haistatti pitkät normeille

Radio ja TV
 
Yle
Täyskäden pääroleissa nähtiin Altmanin luottonäyttelijä Elliott Gould (oik.) ja George Segal.
Täyskäden pääroleissa nähtiin Altmanin luottonäyttelijä Elliott Gould (oik.) ja George Segal. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Altman
Kanada 2014
Ohjaus Ron Mann
Teema klo 22.44

 

Robert Altman (1925–2006) kuuluu niihin harvoihin elokuvaohjaajiin, joiden sukunimestä voi vääntää adjektiivin. Altmanilainen, ranskalaisittain altmanesque. Mitä se sitten tarkoittaakaan.

Kanadalainen dokumenttiohjaaja Ron Mann on kysellyt vaikutusvaltaiselta – ja miesvoittoiselta – joukolta, mitä sanan merkitys voisi olla. Vastaukseksi saadaan muita adjektiiveja kuten peloton. Elliott Gould, yksi Altmanin luottonäyttelijöistä, määrittelee: elämä, vapaus, pyrkimys totuuteen. Ja Robin Williams: odota odottamatonta.

Näistäkin voi jo päätellä, että Altmania nimenomaan ei voi määritellä. Se on tavallaan sekä dokumentin pointti että sen ongelma. Miten kertoa ohjaajasta, joka koko uransa ajan pyrki eroon tarkkuudesta, säännöistä ja ennustettavuudesta?

Altman ravisutti amerikkalaista elokuvateollisuutta eri vuosikymmeninä. Hän muokkasi radikaalisti elokuvailmaisua, mutta hän soti myös Hollywoodin tuotannollisia rakenteita vastaan.

Elokuvaura alkoi M.A.S.H.-hitillä (1970), mutta Altman ei jäänyt pitkään nauttimaan sen suosiosta. Dokumentissa siteerataan elokuvakriitikko Pauline Kaelia, joka kirjoitti Altmanin toisesta pitkästä elokuvasta McCabe & Mrs. Miller (1971): "Altman hylkää ne elokuvan käytännöt, jotka eivät toimi enää."

Altmanin tuotanto on ollut valtava, sillä hän ohjasi kuolemaansa saakka. Hengästyttävä kaari ulottuu M.A.S.H.:istäDownton Abbeyn edeltäjään, Julian Fellowesin käsikirjoittamaan Gorford Parkiin (2001). Altman sai Oscarin elämäntyöstään vähän ennen kuolemaansa. Dokumentissa kuullaan hänen kiitospuheensa.

Ennen dokumenttia nähdään ehkä vähän harvemmin esitetty Täyskäsi (1974), joka uudisti äänittämisen konventioita. Altman pyrki kaikessa aitouteen ja tavoite ulottui myös ääniin. Hänen elokuvissaan puhutaan usein toisten päälle, ja juuri Täyskädessä on kohtauksia, joissa katsojan on pakko valita, keiden puhetta hän keskittyy kuuntelemaan.

Itse dokumentti ei valitettavasti ole kovinkaan altmanesque, vaan se käsittelee Altmanin elämää ja uraa kronologisessa järjestyksessä eikä malta pysähtyä kunnolla juuri minkään elokuvan kohdalla. On toki perusteltua muistuttaa myös vähemmän tunnetuista tuotannoista, mutta tasapuolinen käsittely aiheuttaa sen, että Altmanin merkittävimmät teokset ohitetaan pintapuolisesti.

Henkilökuvauksena dokumentti on kuitenkin sympaattinen. Kertojana toimii Altmanin leski Kathryn Reed Altman, ja äänessä on myös hänen lapsiaan. Altmanilla on suuri perhe, jota hän löi laimin tuotteliaimpina vuosinaan. Se ajoi perheen poikia alalle, sillä se oli keino nähdä isää useammin.

Dokumentin lopuksi joku olisi voinut arvioida, onko Altmanin perinnöstä mitään jäljellä. Onko esimerkiksi Richard Linklaterin Boyhood-elokuva post-altmanilainen?

Yle
Robert Altman elokuvansa The Company kuvauksissa vuonna 2003.
Robert Altman elokuvansa The Company kuvauksissa vuonna 2003.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat