Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Silta-sarjan kolmannella kaudella etsivä Saga Norénin menneisyys nousee esiin

Radio ja TV
 
Silta-sarjan Sofia Helin: Martinin hahmon poissaolo sarjasta oli mullistavaa
Silta-sarjan Sofia Helin: Martinin hahmon poissaolo sarjasta oli mullistavaa
Maailmanmenestykseen nousseen Silta sarjan kolmas tuotantokausi vie Saga Norenin mennisyyden synkkiin muistoihin. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus: Magnus Laupa, leikkaus: Terhi Liimu
Arvio: poliisisarja
Silta
Bron / Broen, Ruotsi-Tanska 2015
Luoja Hans Rosenfeldt
Pääosissa Sofia Helin, Thure Lindhardt, Dag Malmberg, Sarah Boberg, Ann Petrén
TV1 klo 22.00

Voi Martin, minkä teit. Tai oikeasti näyttelijä Kim Bodnia, joka päätti hylätä Silta-sarjan ja maailmanmaineen. Kun sarjan kakkoskausi jätti fanit tyhjän päälle ja heitti Martinin poliisiauton takapenkille ja vankilaan, ainoa lohtu sillä nimenomaisella hetkellä oli, että hän ehtii vapautua kolmanteen kauteen mennessä.

Mutta ei, kolmoskausi alkaa, ja Martin istuu edelleen kiven sisässä. Aivan loogisesti, sillä taposta kertyi kakkua kymmenen vuotta.

Saga on yksin. Saga-raukka. Sarjan käsikirjoittajan, ruotsalaisen Hans Rosenfeldtin luoma Saga on tv-sarjojen käänteentekeviä roolihahmoja. Mutta ei niinkään Aspergerinsa takia, sillä legendaarisimmat poliisihahmot ovat aina sosiaalisesti rajoittuneita – myös naiset. Sen sijaan draaman historian varrelta ei löydy monia aikuisia naishahmoja, jotka olisivat Sagan tapaan liikuttavia. Elokuvan puolelta tulee mieleen Fellinin Gelsomina.

Eikä Sofia Helinin näyttelemä Saga ole Gelsominakaan vaan ylivertaisen taitava työssään, tehokas ja lopulta myös selviytyjä.

Baldur Bragason
Sofia Helinin näyttelemä Saga Norén on käänteentekevä roolihahmo draaman historiassa.
Sofia Helinin näyttelemä Saga Norén on käänteentekevä roolihahmo draaman historiassa.

Kolmoskaudella Saga kutistuu entistäkin enemmän pieneksi yksinäiseksi lapseksi, joka tarvitsee lohduttavaa halausta. Hän kaipaa Martinia ja potee samalla syyllisyyttä siitä, että ei voinut olla passittamatta tätä vankilaan.

Nyt avataan myös Sagan henkilökohtaista taustaa, kun hänen äitinsä astuu esiin. Roolissa nähdään upea ruotsalaisnäyttelijä Ann Petrén. Oliko se välttämätöntä? Voi olla. Jos menneisyyden traumoista vihjaillaan kaksi kautta, jotakin on vihdoin annettava arvailujen vastineeksi.

Kahden ensimmäisen jakson perusteella ei voi tietää, millaiseksi Sillan kolmoskausi muodostuu kokonaisuudessaan. Pitää myös varoa paljastamasta mitään. Jopa tärkein kysymys eli Sagan uusi partneri jääköön kertomatta. Kauden visuaalinen ilme on erittäin pimeä, erotuksena aiempiin, joissa käytettiin paljon valkoista valoa.

Kausi lähtee liikkeelle ensimmäisestä uhrista, ja pian syntyy käsitys, että murhan pontimena on ollut homofobia.

Kauden pääteema saattaa olla naiset ja naisten pimeät puolet, ja sen rinnalla on johdonmukaista seurata Sagan omaa tarinaa. Heti alussa vihjaillaan myös Ruotsin ja Tanskan eroista suhteessa homoihin.

Martinin poistuttua Sagan esimies Hans ( Dag Malmberg ) nousee keskeiseen rooliin. Hans kokee, että Sagan hyvinvointi on nyt entistäkin enemmän hänen vastuullaan. Hansilla on suhde tanskalaiseen vastinpariinsa Lillianiin ( Sarah Boberg ), josta tulee myös aiempaa tärkeämpi hahmo.

Siltaa voi vähitellen jo katsoa ihan tavallisena poliisisarjana, jossa seurataan rinnakkaisten ja päällekkäisten rikosten ratkaisua. Yllättäviä käänteitä on varmasti luvassa nytkin, mutta varsinainen Silta-ilmiö saattaa vähitellen laantua. Sarjan mahdollisen jatkon kannalta se on vain hyvä asia.

Ja kuka tietää, ehkä Kim Bodnia mieltyy vielä hänelle tarjottuihin uusiin käsikirjoituksiin ja vapautuu vankilasta hyvän käytöksen perusteella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat