Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autotietoutta toistaitoisille

Radio ja TV
 
Miska Rantanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan toimittaja.

Mikä ihme siinä on, kun kaksilahkeiset ovat kroonisesti kiinnostuneita nelipyöräisistä?

Kun veljenpoikani oli kaksivuotias, hän osasi vain yhden sanan: ambra. Sitä hän toisti, kun hän osoitti sormellaan ohi huristelevia autoja.

(Toisaalta veljenpoika tarkoitti ambralla myös äitiänsä, mikä aiheutti toisinaan pieniä sekaannuksia.)

Ambraa hoen itsekin mielessäni, kun Wheeler Dealers alkaa Kutoskanavalla tiistai-iltaisin kello 19.05. Ja tarkoitan autoa.

Tähän mennessä äijäkanavilla näkemäni autonkorjaussarjat eivät ole tehneet lähtemätöntä vaikutusta.

En minä ole kiinnostunut, saadaanko jenkkikiesiin upotettua 20 kaiutinta tai saadaanko vanhasta kylpyammeesta modifioitua hankalasti ajettava moottoripyörä.

Mutta brittisarjan Wheeler Dealers konsepti on lähempänä autotallin pintaa ja yksinkertainen: hankitaan auto ja korjataan se.

Sarjan pääosissa ovat kahden hengen hilpeän tuunaustiimin ulkosuhteita hoitava Mike Brewer ja mekaanikko Edd China. Mike etsii raatokuntoisia klassikkokärryjä, jotka Edd kunnostaa huippukuntoon. Lopuksi auto myydään motivoivalla voitolla.

Sarjan vetovoima on siinä, että samaa voisi teoriassa kuvitella itsekin tekevänsä. On helpottavaa, kun työn tekee alan rautainen ammattilainen eikä omia nyrkkejä tarvitse upottaa saveen.

Sillä jokainen, joka on asentanut tietokoneeseensa lisämuistia, vaihtanut pyörän takakumin tai virittänyt kotiinsa wifi-verkon, tietää, etteivät vastaavat urakat käy aina käden käänteessä.

Vanhojen autojen tekniikka on silti tarpeeksi simppeliä, jotta korjauksen etenemistä ymmärtää – joskaan en kajoisi puolalaisen FSO Syrenan (vm. 1983) dynamoon, kuten ohjelmassa tehtiin viime tiistaina. Enkä tosiaan uskaltaisi uusia itse auton jarrulevyjä.

Mutta on hienoa olla lähes kartalla siitä, mitä ruudussa tapahtuu.

Lopuksi pitää korostaa, että Wheeler Dealers ei ole suinkaan suunnattu vain miehille. Itse sain vinkin ohjelmasta naispuoliselta kollegaltani. Homo sapiensia kiinnostaa ilmeisesti aina joku näprättävä.

Miska Rantanen miska.rantanen@hs.fi
Twitter: MiskaRantanen
Kirjoittaja ei ole koskaan vaihtanut rengasta autoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat