Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi päivä koittaa somessa

Uusi päivä palaa uusin jaksoin telkkariin, mutta kaikkein omin paikka sarjalle on internet

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Uudessa päivässä nähdään muun muassa Veeti (Joes Teka, ylh.vas.), Iris (Amelie Blauberg), Eppu (Eemeli Sutelainen), Roni (Ville Rossi) ja Anni (Anette Aghazarian).
Uudessa päivässä nähdään muun muassa Veeti (Joes Teka, ylh.vas.), Iris (Amelie Blauberg), Eppu (Eemeli Sutelainen), Roni (Ville Rossi) ja Anni (Anette Aghazarian). Kuva: Yle

14-vuotiaan Saara Iikkasen huoneen seinällä on Uusi päivä -aiheisia kuvia ja julisteita. Kesän ajan koululainen on joutunut tyytymään suosikkisarjansa uusintoihin – niitä hän on katsonut enimmäkseen Yle Areenasta – mutta tänään alkavien uusien jaksojen myötä Iikkanen pääsee taas alkuillasta tv-ruudun ääreen.

Iikkanen asuu Suomen pienimmässä kunnassa Luhangassa. Sillä ei ole juuri merkitystä: Uuden päivän faniyhteisössä fyysinen sijainti ei ole olennaista, sillä yhteisö elää netissä ja etenkin somessa. Iikkanen kommentoi sarjan kuvia Instagramissa, käy sarjan Facebook-sivuilla ja YouTube-kanavalla. Hän myös lähettää sähköpostia sarjan kolmehenkiselle nettitiimille.

Iikkanen istuu mainiosti nettitiimin tuottajan Salla-Rosa Leinosen kuvaan Uusi päivä -sarjan fanista. "Tyypillinen fani on 13–17-vuotias tyttö, joka katsoo sarjaa puhelimella Areenasta. Tv-katselu on totta kai edelleen suurinta, mutta Uusi päivä on Areenan katsotuin ohjelma."

Nettitiimi pitää yllä sarjan kotisivua ja erilaisia mobiili- ja some-kanavia Snapchatista Twitteriin. Tiimi muodostaa ikään kuin oman uutistoimituksensa, jonka aiheena on Uusi päivä.

Iikkanen on seurannut Uusi päivä -sarjaa jo yli neljä vuotta, siis melkein alusta saakka. Hänen suosikkihahmonsa on Suvi Hurmeen näyttelemä Emmi Lukkari, temperamenttinen nuori, joka laulaa bändissä Vihreät valot. Kuvitteellisen Virtauksen kaupungin lukiolaisista aikanaan koottu bändi keikkailee myös sarjan ulkopuolella.

Fakta ja fiktio sekoittuvat muutenkin Uuden päivän nettitiimin työssä. Sarjan hahmoilla on muun muassa omia profiileja Facebookissa, jossa he myös keskustelevat keskenään.

"Yleisesti ottaen draamasarjojen verkkosisällön tekeminen on aika vähäistä Euroopassa. Myönnän itsekin, että fiktion tekeminen verkkoon on paljon monimutkaisempaa. Sen tarinan pitää säilyä, et voi rikkoa illuusiota", Leinonen kertoo.

Uuden päivän kohdalla tässä on onnistuttu. Nettitiimi kisaa pääpalkinnosta media-alan Prix Europa -kilpailun on line -kategoriassa lokakuun lopulla.

Myös fanit tuottavat sarjaan liittyviä sisältöjä. Instagramissa on viitisenkymmentä Uusi päivä -fanitiliä, joiden omistajat muun muassa luovat sarjasta omia kuvakollaasejaan. Hahmoille on myös erikseen omia fanitilejä. Osa faneista kirjoittaa myös hahmojen ympärille keskittyvää fanifiktiota.

Taannoin somessa juhlittiin fanien toimesta Alina Dayta sarjasta jo poistuneen parin Elinan ja Aleksin kunniaksi.

Vaikka faniyhteisö elää ennen kaikkea netissä, pyrkii Uuden päivän tiimi järjestämään myös tapahtumia, joissa fanit kohtaavat toisiaan ja sarjan näyttelijöitä. Vuosi sitten syksyllä Iikkanen voitti Ylen järjestämän kaksoisolentokisan. Palkintona oli kierros studiolla, jossa hänet myös maskeerattiin näyttämään Uusi päivä -hahmo Anni Maliselta.

Iikkasen suosikkihahmo Emmi on Annia räväkämpi. Tänään starttaa Uuden päivän kuudes kausi, jota esitetään maanantaista keskiviikkoon. Jo kauden ensimmäisellä viikolla Emmi joutuu vaikeuksiin. Hän puolustaa kovaan ääneen feministisiä periaatteitaan. Huonommankin idolin voisi valita.

Samaa mieltä on tuottaja Leinonen. Hänen mielestään Uusi päivä on turvallinen fanitusvalinta verrattuna vaikka Justin Bieberiin, jota on syytetty huumeiden käytöstä ja vandalismista.

"Ihailen tämän sarjan näyttelijöitä, he ovat fanien kanssa tosi hienosti. He ovat ihailun arvoisia sekä hahmoina että ihmisinä."

 

Uusi päivä TV2:lla klo 20.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat