Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiukset on mun aatteet

Hiuksia halkovassa dokumentissa suuri murros ajoitetaan 1950-luvulle

Radio ja TV
 
Pentti Nissinen
Vuonna 1984 Helsingissä kerrottiin omista ajatuksista tällaisella hiustyylillä.
Vuonna 1984 Helsingissä kerrottiin omista ajatuksista tällaisella hiustyylillä. Kuva: Pentti Nissinen
Arvio: dokumentti
Hiusvallankumous
Cheveux en bataille, Ranska 2014
Ohjaus ja käsikirjoitus Marc-Aurèle Vecchione
Teema klo 21.00

Iranin johtajat muistuttivat taas kesän korvalla ryhtikampanjassaan, että miesten on parasta pitäytyä kaikista "homoseksuaalisista" ja "paholaista palvovista" hiustyyleistä.

Naurettavaa? Tai peräti pelottavaa?

Ehkä nyt, vuonna 2015, ainakin meidän länsimaisesta, moniarvoisesta näkökulmastamme.

Mutta ei ole kauan siitä, kun miehille sopivaa hiustyyliä säädeltiin myös Pohjoismaissa monenlaisin kirjaamattomin, sosiaalisen kontrollin säännöin.

Vai näkyykö 1950-luvun alun valokuvissa esimerkiksi pitkää tukkaa, takatukkaa, poninhäntää, irokeesia tai edes paljasta nutipäätä?

Tai oliko niihin edes syytä?

Ranskalaisessa dokumentissa Hiusvallankumous miesten hiusten suuri murros ajoitetaan 1950-luvun loppupuolelle ja rock'n'rolliin. Eli suunnilleen samaan aikaan, jolloin keksittiin sekä nuoriso että nuorisomuoti.

Dokumentin tekijä Marc-Aurèle Vecchione lienee oikeassa sen suhteen, että "hiukset ovat helpoin ja näyttävin tapa muuttaa ulkonäköä". Mutta nuorukaisten kiiltävät rasvaletit ja taidokkaat otsakiehkurat eivät todennäköisesti olisi herättäneet yhtä paljon hämmennystä ilman nahkatakkeja ja meluisaa musiikkia.

Hiusvallankumouksessa erilaiset kampaukset ja leikkaukset ovatkin enemmän elämäntyylillinen seuraus kuin varsinainen esteettinen valinta.

Dokumentin mukaan jokainen vuosikymmen 1950-luvun jälkeen on tuottanut jostain alakulttuurista siinneen oman kapinallisen tyylinsä – ja parhaimmat useammankin.

Aikalaisten haastatteluihin ja arkistokuviin perustuvassa katsauksessa perehdytään mainintaa enemmän hippien, punkkareiden sekä reggaerastojen hiustyyleihin ja samalla niiden yhteiskunnallisiin ulottuvuuksiin.

Poliittisesti moniulotteisin on silti afroamerikkalaisten miesten ja naisten yhtä lailla suosima pallomainen, luonnonmukainen afrokampaus. Siitä kehittyi 1960-luvun kansalaisoikeusliikkeen rinnalla itsetuntemuksen, itsenäisyyden ja ylpeyden vahva vertauskuva.

Mutta yleistyssään myös afro laimeni muodiksi.

Hiusvallankumouksessa alleviivataankin alakulttuurien merkitystä, mutta hukataan osittain yksi mahdollisuus. Alakulttuuria ei ole koskaan ilman yläkulttuuria, saman ajan normaalia.

Heti dokumentin jälleen esitettävissä vanhoissa kotimaisissa kuluttajanvalistuksellisessa ohjelmassa nähdään välähdyksiä siitä, millaista hiusmuoti oli 1980-luvun alun Suomessa.

Toimittaja Mirja Pyykön reportaasi (Vaateteollisuuden takana 40 000 työpaikkaa, 1982) suomalaisten vaatevalmistajien messuilta on tässä suhteessa erityisen kiinnostava, sillä haastatellut suunnittelijat, sisäänostajat ja mallit edustanevat keskiluokkaista "hyvää makua". Heidän hiuksensa ovatkin huomaamattoman hillittyjä – päin vastoin kuin kommentaattorina kuullun Lenita Airiston, jonka muistutusta pukeutumisesta voi soveltaa myös hiuksiin: ei kannata olla välinpitämätön eikä vaatimaton.

Elävän arkiston toisessa ohjelmassa, Ajankohtaisen kakkosen reportaasissa Aatteet ja vaatteet (1980) päivitellään ajan nuorisomuotia sekä varsinkin kalliiden merkkifarkkujen kulutusta. Toki nuoriakin haastatellaan, mutta ei erityisen huomiota herättävissä hiuslaitteissa. Televisioon päätyneiden teinien tyyli oli hillitty, melkein aikuismainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat