Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sielu menee myyntiin

Aleksandr Sokurovin Faust-elokuvan rahoituksen järjesti Vladimir Putin. Oliko kyseessä faustilainen sopimus?

Radio ja TV
 
Yle
Sokurovin elokuvan Faustina nähdään itävaltalainen Johannes Zeiler.
Sokurovin elokuvan Faustina nähdään itävaltalainen Johannes Zeiler. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Kino: Faust ★★★
Venäjä 2011
Teema klo 21.55

Vuonna 2005 Aleksandr Sokurov (s. 1951), Venäjän arvostetuin elokuvaohjaaja, ilmoitti tekevänsä Faust-myytistä värikkään, elegantin ja suklaantuoksuisen tulkinnan. Kuusi vuotta myöhemmin Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon sai kellertävä ja rikinkatkuinen Faust.

Sielunsa paholaiselle myyvästä Faustista kertovan tarinan tunnetuin versio on Goethen runotragedia 1800-luvulta, mutta tarina on huomattavasti vanhempi. Ensimmäinen versio on tuntemattoman saksalaisen kirja vuodelta 1587.

Kaiketi tarinan perinteiden vuoksi Sokurov teki versionsa saksaksi, vaikka se on enimmäkseen venäläinen tuotanto.

Faust kuvattiin pääosin tšekkiläisissä linnoissa. Loppuhuipennus kuvattiin Islannin laavamaisemissa.

Loppu erottaa Sokurovin Faustin selkeimmin useimmista muista. Aikojen saatossa myytistä on saatu versioita, joissa Faust päätyy kadotukseen tai katuu ja pelastuu jumalan armosta. Sokurov antaa Faustilleen omanlaisensa uhmakkaan ratkaisun.

Elokuva alkaa lähikuvalla kuolleen peniksestä. Professori Faust ( Johannes Zeiler ) on tekemässä ruumiinavausta, jossa ei löydy sielua.

Ollaan keskiaikaisessa maailmassa, jossa elää enimmäkseen köyhää kansaa. Myös Faustilla tuntuu olevan aina nälkä. Köyhyys vaivaa, vaikka hän on tutkinut filosofiaa, lakitiedettä, teologiaa ja lääketiedettä.

Faust törmää panttilainaaja Mauriciukseen ( Anton Adasinsky ), joka johdattaa hänet himon, veriteon ja syyllisyyden sokkeloon. Mauricius on tietysti Mefistofeles, joka panttaa myös sieluja.

Maailmansa ankeutta Sokurov korostaa kellertävillä kuvilla, ihan kuin vanhuuttaan raihnaisen maailman värit olisivat haalistuneet. Sameat kuvat myös vääristyvät usein samaan tapaan kuin jo Sokurovin uran alkuaikojen elokuvissa.

Muun muassa visuaalisen tyylittelyn takia Sokurov sai maineen Andrei Tarkovskin manttelin perijänä. Faustin kuvaaja ei kuitenkaan ole venäläinen, vaan ranskalainen Bruno Delbonnel, jonka tunnetuin työ on Jean-Pierre Jeunet'n söpö Amélie.

Yllättäen Sokurov liittää Faustinsa osaksi elokuviensa sarjaa, jossa käsitteli vallan turmelevaa vaikutusta. Moloch (1999) kuvasi Hitleriä, Taurus (2001) Leniniä ja The Sun (2005) Japanin keisari Hirohitoa. Faust ei oikein sovi sarjaan.

Vielä yllättävämpää on, että Faustin rahoituksen junaili Vladimir Putin. Sokurov kävi keskustelemassa elokuvastaan Putinin datšalla ja pian pietarilainen hyväntekeväisyysrahasto antoi varat tuotantoon.

Ottaessaan vastaan palkintoa Venetsiassa Sokurov kiitti Putinia. Maailman lehdistössä hänen epäiltiin tehneen faustilaisen sopimuksen. Sokurov on kieltänyt kannattavansa Putinia.

Vaikka Putin ei näytä liittyvän mitenkään Faustin sisältöön, hän taitaa olla selkein linkki sen ja edeltävän trilogian välillä. Ehkä Sokurov liitti Faustinsa poliittisen trilogian jatkoksi metatason viitteenä suojelijaansa.

Faust-myytissä valtataistelua käydään paholaisen viettelysten ja ihmisen hyveellisyyden välillä. Omassa tulkinnassaan Sokurov korostaa ihmisen omaa vastuuta uskonnollisten myyttien sijaan.

Faustissa kiinnostaa sekä tyylittely että vanhan tarinan käsittely. Toisaalta ylenpalttinen tyylittely raskauttaa sitä, samoin kuin Faustin ja Mauriciuksen välillä vellovat pitkäpiimäiset keskustelut.

Monista Faust-elokuvista paras lienee yhä F. W. Murnaun mykkäkauden spektaakkeli vuodelta 1926. Myös tšekkiläinen surrealisti Jan Svankmajer pärjäsi paremmin vuonna 1994. Mutta kolmanneksi paras ei tässä joukossa ole huono.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat