Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Falcianin lista tilkitsi veronkiertoa

Radio ja TV
 
Hervé Falciani on kasvanut Monacossa.
Hervé Falciani on kasvanut Monacossa.
Arvio: dokumentti
Falciani, veronkiertäjien kauhu
Falciani's Tax Bomb
Käsikirjoitus ja ohjaus Ben Lewis
Saksa–Espanja, 2015
Fem klo 22.00

 

Sveitsiläisestä pankista kaviaarin hintaa kyselevä maailmankuulu ammattijalkapalloilija ei ole välttämättä valinnut väärää numeroa – tai ole edes radio-ohjelmansa kuuntelijoita huvittava pilasoittaja. Todennäköisimmän selityksen mukaan hän on palloilijan nimeä koodina käyttävä veronkiertäjä, joka tiedustelee salaisen tilinsä saldoa.

Kekseliäisyydellä on kuitenkin ollut monelle valtiolle kova hinta menetettyjen verotulojen muodossa. Siitä muistuttaa englantilaisen Ben Lewisin dokumentti Falciani, veronkiertäjien kauhu.

Kekseliäisyydelle on vihdoin alkanut kertyä hintaa myös osalle niistä veronkiertäjistä, jotka ovat joutuneet ahtaalle Hervé Falcianin vuonna 2008 viranomaisille vuotamien asiakastietojen ansiosta.

Valtaisan vyyhden selvittäminen on vielä kesken, mutta asiakastiedot ovat osoittaneet vähitellen, että maailman suurimpiin kuuluvan HSBC-pankin Sveitsin tytäryhtiö avusti kymmeniätuhansia asiakkaitaan verojen välttelyssä. Ellei paljon useampia, sillä pankin it-asiantuntijana työskennelleen Falcianin listalla oli yli 100 000 asiakkaan tilitietoja noin 200 maasta.

Lewisin kuivakkaan asiallisessa dokumentissa tätä pitkää ja trillerimäistä selvitystyötä purkaa osiin viitisentoista haastateltua ministereistä oikeusviranomaisiin ja juristeihin. Lewis onnistui puhuttamaan myös pankkiirin poikana veroparatiisi Monacossa varttunutta Falciania, mutta ei saa hänestä ja hänen syistään oikein selkoa. Hämäräksi jääkin, oliko hän omaa hyötyä tavoitellut petturi vai pankkisalaisuuden romuttamista vauhdittanut sankari – tai mahdollisesti molempia.

Falcianin listalta löytyi myös noin 80 suomalaista yritystä ja yksityishenkilöä, joiden tileillä oli Sveitsin HSBC-pankissa vähän ennen tietovuotoa noin 19 miljoonaa euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat