Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeaa vaivaisenluun uhallakin

Kenkäsuunnittelija Christian Louboutinin punapohjaiset piikkikorkokengät kuuluvat maailman himotuimpiin

Radio ja TV
 
Yle
Christian Louboutinin haluaa itse seurata tarkasti jokaista vaihetta kenkien tekemisessä.
Christian Louboutinin haluaa itse seurata tarkasti jokaista vaihetta kenkien tekemisessä. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Louboutin, kenkien kuningas
Christian Louboutin: Top of the Heels
Ranska 2014
Ohjaus: Farida Khelfa
Teema klo 21.00

 

Päkiäkivut, varpaiden virheasennot, iho-ja kynsimuutokset. Nilkkanivelen koukistusvajaus, suonikohjut, nyrjähdysalttius, kivulias hermopinne: Christian Louboutin, syytän sinua!

Syy maailman naisten jalkavaivoihin on nimittäin ainakin osittain hänen. Ranskalainen Louboutin on espanjalaisen Manolo Blahnikin ohella niitä kenkäsuunnittelijoita, jotka ovat viimeisten 20 vuoden aikana vakuuttaneen naiset siitä, että juuri kapeat piikkikorot ovat haluttavimmat kengät maailmassa.

Mitä korkeampi, sitä parempi.

Seitsemän sentin korko on Louboutinin kenkävalikoimassa lähinnä pururadalle sopivaa osastoa, kymmensenttisissä ollaan jo asian ytimessä, mutta kaksitoistasenttisetkään korot eivät ole mikään poikkeus – joskin niillä kävely on jo kuningaslaji.

Jos "louboutineja" ei tunnista käyttäjänsä päkiöiden polttelun pingottamasta hymystä, kenkäfanit tunnistavat ne punaisista lakkapohjistaan. Netissä louboutinit ovat maailman googlatuimpia kenkiä ja muotibloggaajat kuolaavat niiden perään. Dokumentin mukaan niitä myydään vuosittain 800 000 paria.

Yle esittää osana Teeman muotiviikkoa dokumentin kenkänero Christian Louboutinin urasta aina lapsuuden traumoista nykyiseen julkkisdesignerstatukseen asti.

Ranskalaisen ex-malli Farida Khelfan ohjaamassa ja tuottamassa dokumentissa pyritään selvittämään erityisesti kenkämaestron inspiraationlähteitä.

Tarina Louboutinin kenkäestetiikan alusta onkin eksoottinen. Kaikki alkoi kieltotaulusta, kenkämaestro selittää. Hän näki teini-iän kynnyksellä Afrikan ja Oseanian taiteen museossa Pariisissa kyltin, joka kielsi korkokenkien käytön. Karikatyyri superkorkeasta ja -kapeasta piikkikorosta teki nuoreen mieheen vaikutuksen. Myöhemmin hän näki kaupungilla eräällä rouvalla juuri samanlaiset: sellaisia kenkiä oli siis olemassa! Louboutin lähti seuraamaan häntä Pariisin takakujille sillä seurauksella, että hän sai rouvan parittajalta selkäänsä.

Sittemmin Christian Louboutin on käyttänyt inspiraationlähteenään kaikkea New Yorkin Chrysler-pilvenpiirtäjästä poptähtiin. Epäilyttävien takakujien sijaan Louboutinin omia kenkädesignejä nähdään useammin punaisilla matoilla. Dokumentissa näyttelijätär toisensa jälkeen huokailee kenkien ihanuutta. Näyttelijä Sarah Jessica Parkerin tiedetään menneen suunnittelijan kengät jalassa naimisiin, ja pop-tähti Jennifer Lopez kirjoitti kappaleen siitä, miten hän vetäisee jalkaansa juuri ne punapohjaiset kengät ja hyppää mersuunsa jättääkseen idioottipoikaystävän.

On sääli, että dokumentti jää anniltaan lopulta varsin kevyeksi. Vaikka siinä käydään muun muassa Louboutinin mittatilausateljeessa sekä Italian-tehtailla, on vaikeaa uskoa, että sitä on tehty kahden vuoden ajan.

Onneksi kuitenkin punaisten pohjien alkuhistoria selviää: 1990-luvun alkupuolella erään kengän prototyypissä tuntui olevan jotakin pielessä. Musta pohja tuntui dominoivan koko kengän olemusta – joten suunnittelija nappasi assistentiltaan kynsilakkapullon. Ahaa-elämys!

"Punainen ei ole oikeastaan väri vaan osa naiseuden perusolemusta", Louboutin filosofoi dokumentissa.

Perusolemus tai ei, ainakin se on nerokas brändäyskeino.

Vogue-muotilehti osaa kertoa, että Jennifer Lopez joutui soittamaan designerille itselleen tarkistaakseen kappaletta varten, miten kenkämerkin nimi lausutaan. Sanotaan se siis yhdessä: Lubutän.

Yle
Louboutinin kenkäluonnokset häviävät näyttävyydessä kengille.
Louboutinin kenkäluonnokset häviävät näyttävyydessä kengille.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat