Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Love Recordsin sydämessä

Julkisuutta kartellut musiikkivaikuttaja Atte Blom kertailee uraansa dokumentissa

Radio ja TV
 
Yle
Love Recordsin perustajiin kuuluva Atte Blomia on kiittäminen monista merkittävistä levyistä.
Love Recordsin perustajiin kuuluva Atte Blomia on kiittäminen monista merkittävistä levyistä. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Valokeilassa Atte Blom
Suomi 2015
Käsikirjoitus ja ohjaus Tapio Turpeinen
Teema klo 21.00

 

Liikemerkkinsä yhtyvistä punaisista sydämistä tunnettu Love Records on Suomen musiikkihistorian merkittävimpiä levy-yhtiöitä, jonka satojen julkaisujen vaikutus on säteillyt näihin päiviin – runsaat 35 vuotta konkurssista.

Love Records oli sydämenasia myös kolmelle musiikkia rakastavalle perustajalleen, joista julkisuutta määrätietoisesti vältellyt tuotantopäällikkö Atte Blom (s. 1943) oli pitkään salaperäisin.

Artikkeliin liittyvät

Pisteet siis Tapio Turpeiselle, joka on saanut suostuteltua Blomin kirjoittamaansa ja ohjaamaansa tunnin dokumenttiin Valokeilassa Atte Blom.

Avautuminen tapahtuu kaiken lisäksi erittäin hyvään aikaan, sillä Blomin ja Love-yhtiön kahden jo kuolleen perustajan, Otto Donnerin ja Christian Schwindtin vaiheista on valmisteilla teatterielokuva Anna mulle Lovee, jonka ensi-ilta on näillä tietämillä jo ensi tammikuussa.

Aatteellisen ja alkujaan epäkaupallisen Loven kautta kanavoitui kolmentoista vuoden aikana merkittävä määrä uutta suomalaista kansanmusiikkia, lastenmusiikkia ja jazzia sekä ennen kaikkea poliittista laulumusiikkia ja suomalaista, suomenkielistä rockia. Se julkaisi kaikkiaan 384 lp-levyä, 253 c-kasettia, 347 single-levyä ja 24 ep-levyä – kuten toimittaja Miska Rantanen laski korvaamattomaan Love-historiikkinsa.

Mutta millainen oli uransa kaksikielisenä musiikkiarvostelijana aloittaneen Blomin rooli Lovessa? Ja miksi Lovelle ensilevynsä tehneet Mikko Alatalo, Maarit Hurmerinta, Dave Lindholm, Pelle Miljoona ja Tuomari Nurmio kehuvat häntä dokumentissa melkein kilpaa, monien muiden artistien ohella?

Oliko Blom levy-yhtiön yhtenä omistajana vain mahdollistava ja henkeä nostattava rahoittaja vai myös taiteellisiin valintoihin alusta loppuun osallistunut musiikillinen tuottaja? Dokumentin pahin puute on, että Turpeinen ei pysty selventämään tarinalle olennaista Blomin ammattimaista roolia, vaikka hän antaakin siitä muutamia vihjeitä.

Ympäripyöreys ei haittaisi, jos Valokeilassa Atte Blom olisi yleisempi henkilökuva jostain vähän yksityisemmästä Atte Blomista, joka kertoisi nyt 72-vuotiaana omasta elämästään ja suhteestaan musiikkiin. Kronologisen dokumentin ytimessä ovat kuitenkin lähes koko ajan levyt sekä levy-yhtiöt, joita Blom johti vielä kauan Loven konkurssin jälkeen.

Pienten tarinoiden tasolla dokumentissa riittää toki pureskeltavaa, sillä Turpeinen on haastatellut noin kahtakymmentä Blomin entistä työtoveria ja julkaisemaa muusikkoa – ensimmäisen Love-albumin (1966) tehneestä Kaj Chydeniuksesta aina Herra Ylppöön ja Jouni Hynyseen. He jakavat auliisti mukavia ja huvittavia muistojaan boheemista Blomista, mutta monivaiheisessa tarinassa on myös muutamia käänteitä, jotka jäävät tarkentamatta tai avaamatta.

Ja rokki soi, kuten Lovelle ja sen jälkeiselle Johanna-yhtiölle meneksekkäästi levyttänyt Rauli Badding Somerjoki lauloi vuonna 1973. Vanhoilla valokuvilla ja arkistofilmeillä täydennetyssä dokumentissa kuullaan pieniä pätkiä noin viidestäkymmenestä Loven ja Johannan julkaisemasta kappaleesta, joiden levyttämistä Atte Blom oli tavalla tai toisella edistämässä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat