Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saako dokumentaristi kuvata slummin lasta?

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Yle
Kymmenvuotiaan Toton elämä bukarestilaisen Ferentarin slummissa ei ole helppoa.
Kymmenvuotiaan Toton elämä bukarestilaisen Ferentarin slummissa ei ole helppoa. Kuva: Yle
Dokumentti
Dokumenttiprojekti: Totonel
Romania 2014
Ohjaus Alexander Nanau
TV1 klo 21.30

 

Poika kampeaa itsensä rähjäiselle sohvalle kahden miehen väliin. Toinen heistä piikittää heroiinia. Huumetarpeet lojuvat vieressä.

Kohtaus on romanialaisen Alexander Nanaun dokumentista Totonel, joka kuvaa kolmea alaikäistä sisarusta. Kun kohtaukset huumehelvetin nurkissa elävistä romanilapsista tekevät pahaa, ne tekevät myös hyvää. Elokuva on voittanut lukuisia palkintoja ja saa kansainvälisen levityksen HBO:lla. Näkyvyys tuo näkyvyyttä myös bukarestilaisslummi Ferentarin ahdingolle.

Mutta riittääkö se oikeutukseksi osoittaa kamera kymmenvuotiaaseen Totoon?

Dokumentaristi Susanna Helken mukaan ulkopuolista oikeutusta ei ole jaossa. "Ei ole mitään tahoa maailmassa, joka antaisi sen oikeuden, johon nojata. On vain olemassa lajityyppi ja ammatti – dokumentti ja dokumentaristi – jonka perinteessä vain tehdään näin, kerrotaan tarinoita toisten elämän kautta."

Helke joutui itse käsittelemään tekemisen eettisiä reunaehtoja dokumentissaan American Vagabond, joka kuvasi San Franciscon asunnottomia nuoria. Alaikäisten kuvaamiseen liittyi ja liittyy juridisia ehtoja, mutta Helken mukaan dokumentaristin tulee myös olla "eettisesti herkkä", hahmottaa oma valtansa toisen ihmisen elämään.

Nanau seurasi aiemmassa dokumentissaan Ion B:n maailma tapausta, jossa kadulta "pelastettu" taiteilija yritetään pistää vuokra-asuntoon. Projekti meni pieleen.

Ei Nanau pelastanut Totoakaan. Mutta Toto on itse välttänyt huumeansan. Nykyään 15-vuotias poika tunnetaan naapurustossaan hip hop -tanssijana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat