Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Portti uuteen nimeen

Radio ja TV
 
Siellä se on, uusi maa.
Siellä se on, uusi maa.
Arvio: dokumentti
Ellis Islandin siirtolaiset
Ellis Island, une histoire du rêve américain
Ranska 2013
Ohjaus Michaël Prazan
Teema klo 21.10

New Yorkin edustan Ellis Island on ikoninen paikka. Sen läpi tuli jopa 12 miljoonaa siirtolaista Yhdysvaltoihin 1892–1954.

Siitä kertova kaksiosainen dokumentti alkaa upeasti, kun valokuvat Euroopasta tulleista vihjaavat vastaanottokeskuksen olleen tunnelmallinen Uuden maailman portti. Mielikuva tosin särkyy, kun historioitsijat kertovat vastaanottohallien tungoksesta ja virkailijoiden rasismista.

Sitten polttopiste siirtyy New Yorkin nuhjukortteleihin, jonne tarkastukset läpäisseet usein asettuivat etsimään onneaan. Samalla sivuutetaan ilman mainintaa myytti siitä, että Ellis Islandilla muuteltiin siirtolaisten nimiä jokseenkin sattumanvaraisesti.

Francis Ford Coppolan Kummisetä II:ssa (1974) virkailija kirjaa Vito Andolinin nimeksi tämän sisilialaisen kotikylän Corleonen.

Tosiasiallisesti virkailijat syynäsivät vain laivayhtiöiden matkustajalistoja. Jos niissä oli virhe, kirjoitustaidoton tulija ei voinut asialle paljoakaan.

Monet amerikkalaistivat nimensä ihan itse helpottaakseen työnsaantia. Vaivattominta oli yksinkertaistaa nimen kirjoitus- tai äänneasua tai lyhentää se. Näin esimerkiksi Finkelsteinista tuli Finkeleitä ja Steineja.

Käännöksetkin olivat yleisiä. Schwarzista tuli silloin Black.

Toiset taas ottivat uuden nimen päähänpistonomaisesti filmitähden tai kotikylänsä mukaan.

Ellis Islandilla olisi Vito Andolini halutessaan vaihtanut nimensä täysin omatoimisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat