Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nollaukselle on tilausta

Ruumiillinen rentoutuminen on Suomessa älyllistä rentoutumista hyväksytympää

Radio ja TV
 
Nelonen
Alisa Ranta-aho (vas.), Valeria Hirvonen ja Hirvosen puoliso Jari Erka juhlivat syntymäpäiviä veneillen.
Alisa Ranta-aho (vas.), Valeria Hirvonen ja Hirvosen puoliso Jari Erka juhlivat syntymäpäiviä veneillen. Kuva: Nelonen

Ihmiset puhuvat yhä useammin aivojen nollauksesta. Illan päätteeksi on kiva ottaa rennosti ja unohtaa muun maailman murheet. Niin myös tv:n ääressä.

Suomen täydelliset venäläisnaiset – tai Väykkärit kuten ohjelman kansanomaisempi nimi kuuluu – on nollausohjelma. Siis ohjelma, joka viihdyttää eikä sitä katsoessa tarvitse ajatella paljoa. Tavallisesti tällaiset ohjelmat ovat tosi-tv:tä, saippuasarjoja ja romanttista draamaa Neiti Fischerin murhamysteerien tyyliin.

Tuottaja Sanna Kiiski kertoo, ettei Väykkäreitä tehty itsetarkoituksellisesti nollausohjelmaksi. Se ei yllätä, onhan termi peräisin katsojilta eikä ohjelmien tekijöiltä.

Kiisken mielestä tosi-tv:n suosio perustuu aina mielenkiintoisiin persooniin. Niin myös Väykkäreissä, johon on löydetty viisi itsevarmaa, itsensä elättävää naista. Hän kuitenkin allekirjoittaa väitteen, että ohjelmaa katsotaan myös viihteen ja aivojen nollauksen takia.

Kiiski ottaa esimerkiksi oman tv:n katselunsa.

"Tällaisessa ajassa jo Facebookiin meneminen aiheuttaa kolmen lapsen äidissä ahdistusta. Aina joku on hukkunut ja hallituksen leikkaukset aiheuttavat raivoa ihmisissä. Rakastan silloin Kauniiden ja rohkeiden ja Beverly Hillsin täydellisten naisten katsomista."

"Kovalevyn tyhjentämisellä" on Kiisken mielestä oma arvonsa. Aina tuota arvoa ei osata nähdä. Haastattelussa Kiiskeltä on jopa tivattu, miksi hän tuottaa viihdeohjelmia.

Viihdettä voidaan tehdä Kiisken mielestä hyvin ja huonosti – aivan kuten muita lajityyppejäkin. Siksi hän ei voi käsittää "viihde on tyhmille ja tyhmää" -ajatusta. "Jos halveksutaan viihdettä, halveksutaan aika suurta osaa suomalaisista."

"Itsekin olen kiinnostunut politiikasta ja teen hyväntekeväisyystyötä, mutta yksi puoli minusta elää viihteestä."

Mediatutkija Veijo Hietalan mielestä on erikoista, että suomalaisessa yhteiskunnassa ei sallita älyllistä rentoutumista.

"Kukaan ei moiti ruumiillisen työn tekijää ruumiillisesta rentoutumisesta, mutta viihteestä nauttiminen koetaan helposti ajan haaskaukseksi."

Hietala ajoittaa ilmiön 1960-luvulle, jolloin viihteen piti olla vasemmistolaisten mielestä valistavaa ja aktivoivaa. Ajatus on ehkä jäänyt elämään etenkin korkeasti koulutettujen mielissä.

"Viihteen katsomisesta saatetaan kokea huonoa omaatuntoa, ja sitä perustellaan esimerkiksi aivojen nollauksella."

Toinen hyväksytty tapa katsoa nollausohjelmia on ironia eli niiden huonoudelle naureskelu.

Hietala kuitenkin muistuttaa, että suuri osa katsojista ei tunne tarvetta puolustella katsomisiaan millään lailla. Tähän suuntaan ollaan menossa myös korkeasti koulutettujen parissa.

Nollausohjelmien väheksymisessä on kyse myös sukupuolesta. Tosi-tv ja saippuasarjat on mielletty yleensä naisten ohjelmiksi, ja esimerkiksi saippuaan liittyvää tunteilua pidettiin etenkin television alkuaikoina naisille jopa vahingollisena asiana.

Harva kuitenkaan moittii urheilun katsomista nollaustarkoituksessa.

Hietala on itse aina uhmannut hyvän maun rajoja. Siitä kertoo sekin, että Downton Abbeyn ohella hänen suosikkiohjelmansa on Unelmien poikamies. Sen voi luokitella helposti nollausohjelmien joukkoon.

"On järkyttävää että romantiikkaa pidetään hömppänä, vaikka se on tärkeimpiä asioita ihmisen elämässä."

 

Suomen täydelliset venäläisnaiset Nelosella klo 19.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat