Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

1960-luvun kulttileffa pärisee ruutuun

Radio ja TV
 
Easy Riderissa ollaan tien päällä.
Easy Riderissa ollaan tien päällä.
Elokuva
Easy Rider – matkalla ★★★★
Easy Rider, USA 1969
Ohjaus Dennis Hopper
Pääosissa Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson
Kutonen klo 22.00

Jos 1960-70-lukujen taitteesta pitäisi nimetä vaikutusvaltaisin kulttielokuva, se olisi Dennis Hopperin Easy Rider – matkalla. Kengännauhabudjetilla toteutetusta elokuvasta tuli suurmenestys ja tiennäyttäjä uudelle Hollywoodille.

Elokuvan juoni on yksinkertainen: huumekaupoilla hankkimillaan rahoilla kaverukset Wyatt ( Peter Fonda ) ja Billy ( Dennis Hopper ) hankkivat moottoripyörät ja lähtevät matkalle Los Angelesista New Orleansiin. Reitin varrella kohdataan niin hippitovereita kuin punaniskoja.

Hopper porautui elokuvallaan amerikkalaisen yhteiskunnan suvaitsemattomuuteen ja 1960-luvun lopulla vallinneeseen syvään kahtiajakoon, jonka suurimpana syynä oli suhtautuminen Vietnamin sotaan. Kovin syvälle paikoin omalla tavallaan hyvinkin romanttinen ja improvisaatiohenkinen Easy Rider ei teemojensa käsittelyssä mene, mutta se onnistuu yhä toimimaan osuvana ajankuvana.

Myös elokuvahistoriallisena merkkipaaluna elokuva on tärkeä, vaikka sen lähes 50 vuoden takainen maailma onkin jo tuulen viemää. Easy Riderin kuvaaman vastakulttuurin uusi, uljas maailma ei koskaan toteutunut, eikä ehkä olisi voinutkaan, täydellisen järjestäytymättömyytensä vuoksi. Myös tämän elokuva, ehkä tahattomasti, näyttää.

Easy Rider teki Peter Fondasta vastakulttuurin ikonin, Hopperista omaleimaisen elokuvaohjaajan ja sivuosassa esiintyvästä Jack Nicholsonista vakavasti otettavan elokuvanäyttelijän.

Elokuvan kuuluisa musiikki on yhä tehokasta: Steppenwolfin Born to Be Wild ja Pusher, Jimi Hendrixin If Six Was Nine, The Byrdsin Ballad of Easy Rider.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat