Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Natsiupseerin lasten pitkä taival rauhaan

Radio ja TV
 
Yle
Saskia Rosendahl näyttelee Lorea, joka joutuu kohtaamaan liian suuria asioita liian nuorena.
Saskia Rosendahl näyttelee Lorea, joka joutuu kohtaamaan liian suuria asioita liian nuorena. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Lore ★★★★
Australia-Saksa-Britannia 2012
Ohjaus Cate Shortland
Pääosissa Saskia Rosendahl, Ursina Lardi, Kai-Peter Malina
Teema klo 22.10

Toisesta maailmansodasta on edelleen paljon kertomatta ja kysymyksiä vastaamatta. Nyt on esimerkiksi kiinnostuttu uudella tavalla saksalaisten kohtalosta sodan kuluessa tai, kuten Lore-elokuvassa, sodan päättyessä. Mihin natsit ja heidän perheensä katosivat?

Lore kertoo natsiupseerin perheestä, joka hajoaa tappion hetkellä. Ensin katoaa isä ja Hitlerin kuoltua myös äiti. Lapset lähtevät vaeltamaan kohti Hampuria. Teini-ikäinen Lore on katraan vanhin, ja mukana seuraavat pikkusisko, kaksosveljet sekä vauva. Äiti on jättänyt Lorelle muutamia koruja, mutta niillä ei selvitä pitkään. Lapset eivät saa juurikaan apua vaan joutuvat kestämään nöyryytyksiä.

Cate Shortlandin ohjaama elokuva etenee melkein yksinomaan vahvan kuvakerronnan varassa, eikä dialogia ole paljon. Ääriolosuhteissa ihmiset eivät puhu toisilleen. Noina päivinä saksalaisten kollektiivinen syyllisyys alkaa itää.

Loren näkökulmaa korostetaan harhailevalla kuvauksella ja hetkittäin myös subjektiivisella kameralla. Nuori tyttö pakotetaan ymmärtämään liian suuria asioita samaan aikaan, kun hänen oma mielensä on muutenkin myllerryksessä.

Elokuva on vain osaksi saksalaista tuotantoa. Ohjaaja Shortland on australialainen, ja se perustuu brittiläisen Rachel Seiffertin (s. 1971) esikoisromaaniin The Dark Room (2001), joka ylsi Booker-ehdokkaaksi. Seiffert puolestaan on taustaltaan saksalais-australialainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat