Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei skientologien mieleen

Uskomattoman kulttiuskonnon hylänneet eivät kaunistele enää kokemuksiaan

Radio ja TV
 
Yle
Skientologien julkisivun takaa on vaikea saada tietoa.
Skientologien julkisivun takaa on vaikea saada tietoa. Kuva: Yle
Arvio: dokumentti
Going Clear: Scientology
Going Clear: Scientology and the Prison of Belief, Yhdysvallat 2015
Käsikirjoitus ja ohjaus Alex Gibney
TV2 klo 21.15

Melko yleisesti hyväksytyn teorian mukaan maailmankaikkeus sai alkunsa alkuräjähdyksestä. Vaikka on joukossamme niitäkin, jotka uskovan jonkin jumalallisen olennon luoneen kerralla kaiken.

Aivan erikseen ovat sitten Yhdysvalloissa päämajaansa pitävät skientologit.

He tietävät tarkalleen taustansa – 75 miljoonan vuoden takaisesta Galaktisesta konfederaatiosta, Xenu-hallitsijasta ja Xenun maapallolle DC8-koneilla lennättämistä miljardeista kansalaisista, jotka aiheuttavat vetypommeilla räjäytettyinä kuolemattomina sieluina meille ihmisille yhä monenmoista harmia.

Artikkeliin liittyvät

Muun muassa.

Tosin kaikki nämä yksityiskohdat saa selville vasta sitten, kun on selviytynyt monien vuosien ja kalliiden kurssien jälkeen skientologian ylimmille, puhtaimmille tasoille. Tai aiemmin sai selville – sillä tämän uususkonnon tieteiskirjallinen luomiskertomus löytyy nykyään tiivistelmänä parilla nettihaulla.

Noin 35 vuotta skientologeihin kuulunut elokuvaohjaaja Paul Haggis sai tarinan Xenusta käsiinsä vähän liian myöhään ja muistaa epäilleensä, että kyseessä oli "mielipuolisuustesti", kuten hän kertoo nyt huvittuneena dokumentissa Going Clear: Scientology. Alex Gibneyn ohjaamassa tuoreessa elokuvassa ei ole silti mitään varsinaisen hauskaa: Oscar-palkitun Haggisin ja muiden entisten skientologien tarinat ovat suurimmaksi osaksi sekä murheellisia että uskottavuuden rajoja koettelevia. Skientologien johtoryhmä tekikin kaikkensa dokumentin kyseenalaistamiseksi ja osti toukokuisen ensi-illan alla New York Timesiin ja Los Angeles Timesiin kokosivun mustamaalaavat ilmoitukset.

Toimittaja Lawrence Wrightin kirjaan (2013) perustuva Going Clear: Scientology ei ole lähtökohdaltaan kuitenkaan rienaava.

Wrightin tavoin Gibney yrittää ymmärtää entisten työntekijöiden ja uskovaisten avulla lahkon vetovoimaa, vaikka kovin suuresta joukosta ei ole kyse. Dokumentin mukaan aktiivisia skientologeja olisi Yhdysvalloissa 50 000, toisten tietojen mukaan vain puolet siitä.

Mutta huomattavan omaisuusmassan koonnut skientologiakirkko kiehtoo, toisaalta outojen oppiensa ja toisaalta kiisteltyjen toimintapojensa takia. Sekä tietysti tähtijäsentensä, joista dokumentissa nostetaan esiin John Travolta ja Tom Cruise. Mahtipontisissa gaaloissa kuvatuissa näytteissä vilahtaa myös edesmennyt soulmuusikko Isaac Hayes ja ensi viikolla Helsingissä esiintyvä jazzpianisti Chick Corea – skientologi jo 1970-luvulta.

Tarinaa kuljettaa kymmenkunta entistä skientologia, Haggisin ohella varsinkin tiedottaja (1982–2007) Mike Rinder ja nykyisen ykkösjohtajan ykkösavustaja (1987–2004) Marty Rathbun, jotka olivat luomassa dokumentin alaotsikon "uskon vankilaa".

Entisten osallisten kertomukset ovat tältä osin hyytäviä ja kaukana skientologien voimakkaasti markkinoimasta vapauttavasta, henkisestä kasvusta.

Skientologiaa ei voi tietysti ymmärtää ilman perustajaa L. Ron Hubbardia (1911–1986), jonka uskomattomat vaiheet – tuotteliaasta kioskikirjailijasta oman itsekehitysoppinsa sepittäneeksi näennäistieteilijäksi – Gibney tiivistää näppärästi.

Dokumentin suurin pahis on silti skientologiakirkon nykyinen johtaja, Hubbardin kuoleman jälkeen ohjat ottanut David Miscavige, joka varmisti asemansa voittamalla voittamattoman Yhdysvaltain veroviraston. Yhdysvalloissa skientologiakirkko on nykyään Hubbardin haaveilema veroista vapautettu uskonnollinen ja erittäin hyvin suojattu yhteisö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat