Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun kotina on kaatopaikka

Dokumentaristi Hanna Polak kuvasi Yula-tyttöä moskovalaisella kaatopaikalla yli kymmenen vuotta

Radio ja TV
 
Harri Römpötti
Yle
Dokumentissa kuvataan Yulaa, joka asui Moskovassa Svalkan kaatopaikalla jätteistä rakennetussa hökkelissä.
Dokumentissa kuvataan Yulaa, joka asui Moskovassa Svalkan kaatopaikalla jätteistä rakennetussa hökkelissä. Kuva: Yle

Puolalainen Hanna Polak lähti Moskovaan opettamaan joogaa, mutta päätyi vuosikausiksi vierailemaan yhä uudestaan Svalkassa, Euroopan suurimmalla kaatopaikalla, joka sijaitsee Moskovan ulkopuolella.

"Kaverit kutsuivat minut sinne vuonna 1993, pian Neuvostoliiton luhistumisen jälkeen. Näin kaduilla lapsia, joita ryhdyin auttamaan. He veivät minut Svalkaan", Polak kertoo puhelimessa Varsovasta.

Polak (s. 1967) oli opiskellut näyttelemistä Puolassa. Moskovassa hän opiskeli elokuvausta ja valokuvasi eri lehdille. Mutta katulapsista tuli hänen elämänsä punainen lanka.

Yhdessä Andrzej Celinskin kanssa ohjattu dokumentti Leningradin aseman kodittomista lapsista sai parhaan lyhytdokumentin Oscar-ehdokkuuden 2005.

Silloin Polak oli jo aloittanut Something Better to Come -dokumentin (Tanska/Puola 2015) kuvaamisen. Hän oli tavannut sen päähenkilön Yulan jo ensimmäisellä käynnillään Svalkassa.

Ensimmäisissä kuvissa vuodelta 2000 Yula on kymmenvuotias. Hän asuu äitinsä kanssa kaatopaikalla jätteistä kyhätyssä hökkelissä. Ihmiset elivät kai paremmissa oloissa jo kivikaudella.

"Svalkassa on vaarallisia työkoneita ja myrkkykaasuja. Sen ihmisyhteisö elää täysin yhteiskunnan ulkopuolella. Naisia raiskataan ja siellä hallitsee mafia."

Dokumentissa Polak näyttää, kuinka poliisit käyvät hakkaamassa Svalkan köyhiä ja polttamassa heidän majojaan. Hän kertoo, kuinka yritti viedä sairaita hoidettavaksi, mutta sairaalat käännyttivät heidät kylmästi pois.

"Minäkin olin tietysti vaarassa. Svalka oli aidattu ja sinne oli kiellettyä mennä. Joskus astuin nauloihin, pari kertaa villikoirat hyökkäsivät kimppuun. Sekä vartijat että poliisi jahtasivat minua ja tuhosivat joskus kuvamateriaalini. Ja joskus kimppuuni kävivät asukkaatkin."

Polak toteaa olleensa kuitenkin onnekas. Hänelle ei käynyt koskaan kovin pahasti. Eräs ekologisesta näkökulmasta kaatopaikkaa käsitellyt toimittaja hakattiin sairaalakuntoon ja hänen kameransa rikottiin.

Auttamishalu ajoi kuitenkin Polakia jatkamaan. Helppoa se ei ollut. Elokuvassa Yula näyttää sortuvan yhä huonompaan jamaan. 14-vuotiaana hän on juoppo ja 16-vuotiaana raskaana.

Jopa tuhannen ihmisen on arvioitu asuneen Svalkassa. Polak sanoo, etteivät köyhät, kodittomat ja katulapset tulleet tyhjästä, vaikkei ongelmia virallisesti ollut Neuvostoliitossa.

"Jo silloin oli köyhyyttä ja alkoholismia. Orpokodeissa oli 700 000–800 000 lasta. Se kaikki nousi pintaan, kun hallinto kaatui. Samalla romahti talous ja palkkoja jätettiin maksamatta. Kodittomia alkoi tulla lisää", Polak selittää.

Polakin ponnistukset eivät jääneet huomiotta. Hän sai mainetta lastenpuolustajana ja esiintyi usein tv:n keskusteluohjelmissa. Jo vuosia poliisi on määrätty keräämään lapset kaduilta sairaaloihin ja orpokoteihin.

"On sekin parempi kuin rikollisten ja huumeiden armoilla, vaikka harva pääsee orpokodeista normaaliin elämään."

Dokumentin viimeiset kuvat Yulasta ovat viime vuodelta. Hän selvisi pois Svalkasta, joka on jo suljettukin.

"Yulalla menee kohtalaisesti. Hänellä ei ole koulutusta, joten tulot ovat pienet ja huijarit jättävät usein palkat maksamatta. Hän haaveilee pienen yrityksen, kuten matkamuistokaupan perustamisesta."

Polak toivoo voivansa auttaa Yulan haaveen toteutumisessa elokuvansa tuotoilla. Hän on käynyt muilla kaatopaikoilla, mikä on vaikeaa, koska niitä vartioidaan entistä tarkemmin. Niillä elää edelleen asunnottomia.

 

Something Better to Come Femillä klo 22.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat