Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Downton on maailman paras asia

Radio ja TV
 
Laura Friman

Se tunnari! Kun eeppisen pukudraaman korea tunnussävelmä kierähtää käyntiin, leikkauslistat ja Lahden lakanamiehet lakkaavat olemasta olemassa 46 minuutiksi. Euforinen nyyhkytys alkaa saman tien. Onneksi jousissa ei pihtailla muutoinkaan: angstiset viulut missä tahansa kohtauksessa vinkkaavat, että huoneeseen toimitetaan pian perimysjärjestystä ravisteleva, salaperäinen kirje tai jollakin talon asukkaista todetaan nykyään vaaraton, mutta vielä taannoin tappava tauti.

Ne tunteet! Nämä tyypit eivät liiku Twitterissä tai sanomalehden keskustelupalstalla. He joutuvat ilmaisemaan tunteitaan kasvokkain, omalla naamallaan. Tämän johdosta hahmojen tunneilmaisu mukailee kuuliaisesti sosiaalista etikettiä. Myrkyllisyyden määrä on toki vuosisadasta toiseen vakio, mutta nämä pisteliäät kommentit muotoillaan älyllä ja harkinnalla. Virkistävää!

Nämä naiset! Patriarkaatin paino ei nitistä kartanon leidejä. Downton Abbeyn naiset pyörittävät koko puljua – kuvittelivat herrat tupakkatakeissaan mitä tahansa. He unelmoivat, kapinoivat ja pitävät aina puoliaan.

Ei sillä: eivät sarjan miehetkään kelvottomia ole. Palvelijoista paijattavin on hienotunteinen ja herkkäsieluinen herra Molesley.

Ne yksityiskohdat!Downton Abbey on esteettinen kokemus vailla vertaa. Kartanon ylellisiin tiluksiin, keikkuviin päivänvarjoihin ja pähkähullun kireäksi kammattuihin tukkalaitteisiin keskittyminen on eskapismia parhaimmillaan. Tyydyttävintä silmänruokaa ovat kohtaukset jaarli Granthamin korskeassa kirjastossa sekä illallissalissa: katso tuota täydellistä liemikulhoa ja himottavaa marenkikekoa!

Tämä jännitys! Tällä viikolla startannut kausi on supersarjan viimeinen. Onhan se haikeaa, mutta niin ylevän juhlallistakin. Jotenkin tämä kestetään – kunhan Violet Crawley pidetään hengissä päätösjaksoon saakka.

Laura Frimanhs.radiotv@hs.fi Twitter: @laurafriman
Sarja ilmestyy viikoittain myös osoitteessa hs.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat