Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibeliuksesta on moneksi

Radio ja TV
 
Yle
Sibeliusta käsitellään sarjassa lempeän humoristisesti.
Sibeliusta käsitellään sarjassa lempeän humoristisesti. Kuva: Yle
Kulttuuriohjelma
Sehän on Sibelius!
Suomi 2015
Käsikirjoitus Minna Lindgren, Piia Hirvensalo
Ohjaus Piia Hirvensalo
Teema klo 17.50 ja klo 21.00

Vakavalta vaikuttava herrasmies tuijottaa parhaissa pukeissa kameran ohi tulevaisuuteen – aavistamatta, että kaljuuntuu siellä sikaria polttavaksi neroksi säveltäjämestariksi, suureksi suomalaiseksi ikoniksi.

Mutta nämä Googlen kuvahaun tyypillisimmät tulokset eivät ole tietysti koko totuus.

Jean Sibeliuksesta (1865–1957) oli myös moneksi muuksi, kuten syntymän juhlavuodeksi valmistunut kahdeksanosainen Sehän on Sibelius! muistuttaa.

"Meidän suurin väitteemme on, että Sibeliuksesta ei ole yhtä totuutta – eikä tämäkään ole lopullinen totuus", naurahtaa ohjaaja Piia Hirvensalo.

Hirvensalon ja toimittaja Minna Lindgrenin kirjoittaman sarjan kymmenminuuttisia jaksoja luonnehditaan Ylen omilla sivuilla "fiktiivisiksi pienoisdokumenteiksi", niin kuin siinä ei olisi pienintäkään ristiriitaa.

Eikä tavallaan olekaan, sillä vanhoista kirjeistä ja päiväkirjoista poimitut sitaatit ovat tosia, kuten kaikki esitetyt Sibeliuksen elämänvaiheet. Mutta graafikko Kirsi Kukkaraisen animaatiot ja trikkikuvat sekä Järvenpään Ainolassa näytellyt herra ja rouva Sibeliuksen kuvaelmat ovat tietysti kuvitteellisia.

Mistään kuvainraastosta ei ole silti kyse, päinvastoin.

"Lähtökohtamme oli vilpittömän kunnioittava, mutta emme halunneet kasvattaa myyttiä enää entisestään", Hirvensalo sanoo.

Lempeän humoristisen ja kuvallisesti kekseliään sarjan pääosassa on ennen kaikkea ihminen Jean Sibelius, ei hänen musiikkinsa tai kansallinen merkityksensä. Kaikissa jaksoissa puhutaan kuitenkin pääosin asiaa sekä kuullaan alojensa asiantuntijoita muun muassa teemoista "Terveys ja hermot", "Raha ja nautinnot" sekä "Työ ja inspiraatio".

Keskeinen kommentaattori on säveltäjä Kaija Saariaho, jota täydentävät eri jaksoissa muun muassa grafologi, lääkäri, pukututkija, parisuhdeterapeutti, työnohjaaja ja drinkkimestari.

Kyllä vaan. Tänään kello 21 esitettävässä neljännessä jaksossa Ainolan pihalla sekoitetaan tuhtia boolia Sibeliuksen malliin, mutta johtuiko hänen "essentiaalinen vapinansa" sittenkään sen liiallisesta nautiskelusta?

Viisi Sibeliukseen liittyvää arkisto-ohjelmaa Teemalla klo 18.30.
Sibelius, Lintu ja 7 sinfoniaa -sarjan avauksen uusinta TV1:ssä klo 21.35.

OIKAISU (HS 10.10.2015): Perjantaina 9. lokakuutaoli nimivirhe.Sehän on Sibelius!-tv-sarjan animaatioiden kerrottiin olevan graafikko Kirsi Kukkaraisen käsialaa. Animaatiot on tehnyt graafikko Kirsi Kukkurainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat