Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolivahingosssa natsien kätyriksi

Radio ja TV
 
Yle
Pierre Blaise tekee Lucienin roolin herkästi.
Pierre Blaise tekee Lucienin roolin herkästi. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Lacombe, Lucien ★★★★
Ranska 1974
Ohjaus Louis Malle
Päärooleissa Pierre Blaise, Aurore Clément, Holger Löwenadler
Teema klo 21.46

Ranskan vastarintaliikkeen sankaritarinoita natsimiehitystä vastaan on kerrottu vaikka kuinka paljon. Harvinaisempia ovat kuvaukset Saksan ranskalaisista kätyreistä. Lacombe, Lucien on yksi sellainen aran aiheen kuvaus.

Sen on mainittu perustuvan osittain ohjaaja Louis Mallen (1932–1995) omiin kokemuksiin. Kytkös lienee löyhä, sillä Malle oli 12-vuotias vuonna 1944, johon tarina sijoittuu. Lähempänä hänen omia kokemuksiaan siihen aikaan oli Näkemiin lapset (1987).

Lacombe, Lucienissa ohjaajalla ei ole kovin paljon yhteistä päähenkilönsä kanssa. Malle syntyi varakkaaseen teollisuussukuun Pohjois-Ranskassa. 17-vuotias Lucien taas asuu Lounais-Ranskan maaseudulla.

Lucien kiinnostaa hahmona enemmän kuin ahneuden tai aatteiden takia miehittäjien kätyreiksi ryhtyvät selkeät pahikset. Lucien pyrkii ensin vastarintaliikkeeseen, mutta häntä ei huolita mukaan nuoren ikänsä takia. Saksan poliisiin liittyneiden ranskalaisten joukkoon Lucien päätyy puolivahingossa. Hänen motiivinsa eivät ole selviä edes hänelle itselleen. Eivät ne edes pysy samoina.

Poliittisen ja moraalisen tuuliviirin kuvauksena ja pahuuden sattumanvaraisuuden erittelynä Lacombe, Lucien on sukua Bernardo Bertoluccin Fasistille (1970). Mallen päähenkilön iän ja ymmärryksen puute tekee siitä traagisemman.

Mallen löytämä amatöörinäyttelijä Pierre Blaise tulkitsee hienovireisesti Lucienin eri tilat julmuudesta hellyyteen ja hämmennykseen. Blaise ehti näytellä vielä kolmessa elokuvassa ennen kuin kuoli vuonna 1975 autokolarissa vain parikymppisenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat