Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisten pitää muuttua

Television muodonmuutos- ohjelmat toteuttavat stereotyyppistä kauneusihannetta

Radio ja TV
 
Laura Kytölä
Ava
Vuosia nuoremmaksi -tiimissä ovat Anne Kukkohovi, Teri Niitti, Piia Hiltunen ja Piatu Puhakka.
Vuosia nuoremmaksi -tiimissä ovat Anne Kukkohovi, Teri Niitti, Piia Hiltunen ja Piatu Puhakka. Kuva: Ava

Jutan ja Vertinsupersinkkudieetti, Hurja painonpudotus, Trinny ja Susannah Skandinaviassa ja nyt tällä viikolla alkanut Vuosia nuoremmaksi. Television muodonmuutosohjelmat ovat tehneet uuden tulemisen.

Naistenlehtien muodonmuutosleikkien jatkeena toimivat ohjelmat ovat formaattina jo vanha juttu, Suomessa ne vakiinnuttivat asemansa 2000-luvun alkupuolella. "Ohjelmien määrä räjähti, kun digikanavat tulivat Suomeen, koska ne ovat halpaa sisältöä", sanoo mediatutkija Susanna Paasonen Turun yliopistosta.

Halpuuden lisäksi vaakakupissa painaa helppous. MTV3:n vastaavan tuottajan Tomi Suomelan mukaan muodonmuutosohjelmat ovat helposti lähestyttäviä: katsojan on helppo samastua niihin.

Vuosia nuoremmaksi -sarjaan tuli yli 800 hakemusta. Määrä yllätti kanavankin.

Osallistujien valintaprosessissa tärkeintä oli Suomelan mukaan hyvä tarina. Se on yleensä se tavallinen: väsähtänyt perheenäiti laahustaa kotona venyneissä verkkareissa.

Vuosia nuoremmaksi -sarjan toisessa jaksossa stailisti Teri Niitti tulee tiivistäneeksi ohjelmagenren keskeisen ongelmallisuuden. "Olet sä koskaan ajatellut kumpaa sukupuolta sä olet?" Niitti kysyy päivitellessään kotiäiti Marian vaatevarastoa. "Mä olen äiti", Maria vastaa. Siihen Niitti kuittaa: "Ai se on se kolmas sukupuoli."

"Muodonmuutossarjat korostavat ennalta-arvattavia sukupuolikuvastoja", Paasonen sanoo.

Ohjelmissa tehdään kärjistettyä kuvaa naiseudesta. Se saavutetaan iskemällä naisen jalkaan korot ja tekemällä tälle pöyhkeä kampaus ja vahva meikki.

Tätä kaikkea miettiessä alkaa ihan kaivata ensimmäisten muutosohjelmien joukkoon kuulunutta Sillä silmällä -sarjaa. Vuonna 2005 nähty hilpeä suomalaisversio Queer Eye for the Straight Guy -sarjasta toi ensi kertaa ruutuun viisi avoimesti homoa miestä, jotka stailasivat arkisista arskoista tyyliniekkoja pukeutumisen, ruoan ja sisustamisen saralla.

Miehiä kyllä stailataan nykyäänkin tv:ssä, lähinnä painonpudotusohjelmissa. Mutta miehet eivät istu Vuosia nuoremmaksi -formaattiin. Syy on tasa-arvon kannalta surullinen: 30–40-vuotiaille miehille ei välttämättä ole kulttuurissamme mitään etua näyttää 10 vuotta nuoremmalta. Ainakaan jos haluaa olla vakavasti otettava.

Naiselle taas on aina etu näyttää nuoremmalta. Tietyissä soveliaisuuden rajoissa.

Paasosen mukaan myös hyvännäköisyyden ja tyylin normi on ohjelmissa kapea.

"Muodonmuutokset tuottavat hyvin standardimaisia kauneuden muotoja. Usein ne pyyhkivät pois osallistujien alakulttuurisia viitteitä, kuten tatuointeja ja lävistyksiä, jopa heidän persoonallisuuttaan."

Vaikka muutosohjelmat kuuluvat tosi-tv:n toiseen, kiltimpään aaltoon, jossa häpäisy ei ole tavoite, on siitäkin viitteitä.

Vai miltä tuntuisi seistä lasikopissa keskellä kaupunkia ilman meikkiä, kun ohikulkijat arvioivat ikääsi ja ulkomuotoasi?

Muodonmuutoksensa päätteeksi Vuosia nuoremmaksi -sarjan muuttujat pääsevät kadulle arvioitavaksi ilman äänieristettyä koppia. Syy on ilmiselvä.

Kaikkien muodonmuutosohjelmien kliimaksi tapahtuu, kun muutoksen läpikäynyt "paljastetaan" ensi kertaa. Vuosia nuoremmaksi toteuttaa tämän samalla tavalla kuin muutkin genren ohjelmat: muuttuja marssii läheistensä eteen. Jos kaikki menee hyvin, toteutuu draaman kaari ja läheiset tirauttavat muutaman kyyneleen ja antavat hyväksyvän lausunnon tyyliin: "Ihanaa, nyt Anneli näyttää myös ulospäin siltä ihmiseltä, joka hän on sisältä."

 

Vuosia nuoremmaksi Avalla klo 19.00.

HS
Sillä silmällä -miehet olivat Pekka Nikumatti, Mikael Hytönen, Mikko Vesanen, Gekko ja Tommy Kilponen.
Sillä silmällä -miehet olivat Pekka Nikumatti, Mikael Hytönen, Mikko Vesanen, Gekko ja Tommy Kilponen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat