Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voimalla seitsemän miehen – ja Wenlan

Näyttelijäsukupolvien rajat ylittyvät Riina Katajavuoren menestysromaanin radiosovituksessa

Radio ja TV
 
Yle
Milla-Mari Pylkkänen on Wenla Männistö. Seitsemäksi veljekseksi ovat ryhtyneet Aleksi Holkko (vas.), Mika Laakso, Paavo Kinnunen, Eppu Pastinen, Jon-Jon Geitel, Olli Rahkonen ja Elias Keränen.
Milla-Mari Pylkkänen on Wenla Männistö. Seitsemäksi veljekseksi ovat ryhtyneet Aleksi Holkko (vas.), Mika Laakso, Paavo Kinnunen, Eppu Pastinen, Jon-Jon Geitel, Olli Rahkonen ja Elias Keränen. Kuva: Yle
Arvio: kuunnelma
Wenla Männistö
Suomi 2015
Käsikirjoitus Riina Katajavuori, ohjaus Alma Lehmuskallio
Pääosissa Milla-Mari Pylkkänen, Eija Ahvo ja Vuokko Hovatta
Radio 1 klo 15.00
Uusinta ma 12.10. klo 19.03

Eilen vietettiin Aleksis Kiven päivää. Riina Katajavuoren tarinassa esiintyy kovin tuttuja nimiä Kiven vuonna 1870 ilmestyneestä romaanista Seitsemän veljestä. Nyt tarinaa kuljetetaan kuitenkin naisnäkökulmasta ja tapahtumapaikaksi on päivitetty Helsingin Kumpula.

Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin kasvukertomuksesta, kuten alunperinkin. Sukupolvien jatkumo kiteytyy kohtauksessa, jossa Wenla Männistö ( Milla-Mari Pylkkänen ) keskustelee äitinsä Marjan ( Vuokko Hovatta ) kanssa seksistä. Äiti elää aivan eri todellisuudessa – todellisuudessa, josta tytärkin luultavasti löytää itsensä joskus tulevaisuudessa.

Sukupolvet keskustelevat myös Marjan ammatin kautta. Hän on kätilö, joka on saattanut maailmaan naapurinkin pleikkaria runkkaavan syrjäytyneen veljessarjan. Kohta hänen tyttärensä on raskaana yhdelle heistä.

Kuunnelmasovitus Katajavuoren viime vuonna ilmestyneestä kehutusta romaanista kommentoi nykyaikaa monella tasolla. Hyytävimmillään ajan kuva on, kun Wenla somettaa omasta keskenmenostaan. Kohtaus on sekä humoristinen että kammottava.

Nuorison sekstailussa voi olla pinnan alla kyse jostain syvemmästä. Äidittömät pojat kohtaavat isättömän tytön. Etsivätkö he pohjimmiltaan toisistaan kadonneita vanhempiaan piilottaessaan "herkkumaksamakkaraa sisämikroon"?

Wenla Männistön maailma on tämän päivän todellisuutta, jossa koululuokan muutamat molemmilla vanhemmilla varustetut palleroiset ovat "ydinperhekummajaisia". Wenla on vahva nainen, joka pyörittää veljessarjaa ympärillään. Mutta tuleeko se valta muualta kuin tiukan topin ja lyhyen hameen alta?

Kaksiosaisena esitettävä radiosovitus yhdistelee sukupolvia myös toteutuksessaan. Wenlaa esittävän Milla-Mari Pylkkäsen – joka tunnetaan myös muusikko Milla Rumina – lisäksi mukana on monia muitakin tuoreita näyttelijälupauksia, kuten Olli Rahkonen ja Jon-Jon Geitel.

Vanhaa kaartia edustaa Vuokko Hovatan ohella Jukolan Allina hulivilipoikiensa touhuja pilven reunalta kommentoiva Eija Ahvo.

Musiikin alkuperäisen romaanin runoihin on säveltänyt Kerkko Koskinen. Varta vasten radiodraamaan sävelletty musiikki on nykyään valitettavan harvinaista. Teoksen biisit ovatkin saaneet jo ansaittua ennakkohuomiota. Musiikki on silkkaa Ultra Brata, mutta sehän ei haittaa, ainakaan niitä, jotka kyseisestä bändistä tykkäävät.

Kuunnelman äänisuunnittelijaksi on Radioteatterin ulkopuolelta lainattu muusikko Kasperi Laine. Laine julkaisi 2009 yhdessä Julma-Henrin kanssa musikaalialbumin Outo nauha, joka oli pienimuotoinen kuunnelmatapaus – ja levitti todennäköisesti äänidraaman käsitettä monille nuorille, joille kuunnelma muuten on tuntematon ilmaisumuoto.

Toivottavasti Laineen työ saa Ylessä jatkoa, vaikka tällä kertaa äänisuunnittelijalla tuntuukin unohtuneen sordiino päälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat