Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Natsien miehittämä televisio

Radio ja TV
 
Kaisu Tervonen
Atlantic Photo
Natsit kiinnostavat aina vain.
Natsit kiinnostavat aina vain. Kuva: Atlantic Photo
Dokumentti
Historia: Hitlerin jättiläislentokone
Saksa 2014
Ohjaus Herta Salzmann
TV1 klo 19.00

Viikonloppuna television pääkanavilla nähtiin ainakin kolme natsitarinaa. TV1 esitti dokumentin natsien pyrkimyksestä arjalaisen rodun luomiseen.

Lauantaisen elokuvan Lacombe, Lucienin päähenkilö valitsi natsien miehittämässä Ranskassa vihollisen puolen, kun taas sunnuntain elokuvassa Kunniattomat paskiaiset amerikkalaiset skalpeerasivat saksalaissotilaita samoissa maisemissa.

Television ohjelmakartasta löytyy lähes joka viikko natsiaiheista ohjelmaa. Ja ohjelmat vaihtelevat vakavamielisistä historiadokumenteista genre-elokuviin ja viihdeohjelmiin. Marraskuussa Myytinmurtajista nähdään esimerkiksi jakso, jossa selvitetään, mikä meni pieleen Hitlerin salamurhayrityksessä 1944.

Mikä natseissa jaksaa kiinnostaa? Ennen kaikkea pahuus, onhan se koko moraalisen horisonttimme toinen laita. Natsien joukosta löytyvät yhtä aikaa absoluuttinen ja arkipäiväinen paha. Absoluuttisen pahuuden viitta lepää Hitlerin harteilla, kun taas pahuuden arkea edustavat puolueen ideologiaa toteuttaneet kansalaiset.

Tämänpäiväinen dokumentti Hitlerin jättiläislentokone kuuluu natsidokumenttien maltilliseen laitaan. Samalla kun selvitetään massiivisen Gigant-kuljetuslentokoneen ja siinä matkanneiden sotilaiden kohtaloa, annetaan saksalaisillekin lupa surra.

Jos absoluuttisen pahuuden kauhistelu televisiossa on jännittävää ja tukee omaa moraalista kantaa, niin sovittelusta löytyy oma mielihyvänsä.

Natsismin uumenista on keksitty toki pahuutta pienempiäkin yksityiskohtia koluttavaksi. Kansallissosialistinen Saksa oli teknologisesti edistynyt valtio, jonka armeijan univormut olivat särmikkäitä ja jonka upseereista osa oli hämärän okkultismin harrastajia. Eikä rakentamisesta puuttunut kunnianhimoa, kuten FOXilla viikon päästä esitettävä sarja Natsien jättimäiset rakennusurakat todistaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat