Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalainen tavaa, koska se tekee hyvää

Radio ja TV
 
Satu Jaatinen
Colourbox
Tavaaminen auttaa amerikkalaisia.
Tavaaminen auttaa amerikkalaisia. Kuva: Colourbox

Tavaa ja voita -kilpailussa aikuiset amerikkalaiset kisaavat koululaisten lajissa eli sanojen tavaamisessa. Jotta tehtävä ei olisi liian helppo, kilpailijoita pommitetaan palloilla, kastellaan vedellä ja kiusataan kaikella mahdollisella puhumista häiritsevällä tavalla.

Suomalaiselle katsojalle tällaiset kisat ovat amerikkalaisuutta aidoimmillaan, koska meidän ei tarvitse koulu-uramme aikana pahemmin syventyä sanojen tavailuun kirjain kirjaimelta.

Tavaamisesta on kuitenkin paljon hyötyä, toteaa kouluaan Yhdysvalloissa käynyt av-kääntäjä Annika Karvonen.

"Englannin kielessä on paljon lainasanoja ja sanojen tavaus auttaa oppilasta ymmärtämään, mihin kieliryhmään sana alun perin kuuluu, eli onko se esimerkiksi romaaninen tai germaaninen," Karvonen kertoo.

"Omassa luokassamme pidettiin joka maanantai sanatesti. Luimme novelleja, joista etsittiin aina kymmenen uutta sanaa, jotka piti opetella. Minä ja eräs meksikolaissyntyinen tyttö saimme yleensä täydet pisteet, koska englanti ei ollut äidinkielemme ja meidän piti tosissaan keskittyä tavaamiseen", Karvonen muistelee.

Tavauskilpailut eli spelling beet ovat oleellinen osa yhdysvaltalaisia tv-sarjoja. Lisa Simpsonin kisailulle on omistettu Simpsoneissa kokonainen jakso. Myös Tenavien Jaska Jokunen osallistui aikoinaan tavauskilpailuun ja hävisi, koska ei osannut tavata sanaa beagle eli koiransa Ressun rotua. Tohtori House puolestaan laittoi lapsipotilaansa tavaamaan sanoja aivoleikkauksen aikana tarkkaillakseen hänen aivotoimintaansa.

Ja toki kisat ovat toimineet tv-viihteenä ihan sellaisenaankin. Kilpailuja on televisioitu Englannissa jo ennen toista maailmansotaa. Kilpailuissa on luonnollisesti pelissä muutakin kuin vain kunnia ja lukutaito. Tänä vuonna Yhdysvaltojen kansallisen tavauskilpailun pääpalkintona oli pokaalin lisäksi 30 000 dollaria.

 

Tavaa ja voita Nelosella klo 9.50.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat