Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sarasvuo palasi kotiin

Jari Sarasvuon viimeisin tv-ohjelma lopetettiin kesken kauden, mutta radiossa hän synnytti ilmiön

Radio ja TV
 
Yle
Jari Sarasvuo kokee radion omimpana medianaan.
Jari Sarasvuo kokee radion omimpana medianaan. Kuva: Yle

"Radio on ainoa paikka, jossa koen onnistuneeni mediassa", Jari Sarasvuo toteaa.

Kun hän aloitti viime viikolla toisen tuotantokautensa Yle Puheessa se oli henkinen kotiinpaluu, joka palauttaa mieliin vuosina 1990–1992 Radio Cityssä pyönineen suositun Small Talk Akatemian.

"Cityssä tuottaja Juha Tynkkynen sanoi minulle, että mitä vähemmän mediassa on bittejä, sitä enemmän yleisö joutuu työskentelemään mielikuvituksellaan", Sarasvuo muistelee.

Kun mediapersoona vuonna 2012 aloitti ohjelmasarjansa puheradiossa, hänelle ehdotettiin muodoksi monologia. "Se oli ajatuksena julkea. Muutenkin minua syytetään itsekeskeisyydestä – syystäkin."

Monologi siitä kuitenkin tuli – käsikirjoittamaton tunnin mittainen ajatusvirta.

"Spontaaniudesta syntyy kuva, että juttelisin yleisöni kanssa. Se ei toimisi, että kirjoittaisin teksin ja lukisin sen."

Sarasvuon ylin esikuva ei yllätä. Se on Hannu Taanila. "Hän luki joskus ohjelmassaan, saatana, juna-aikatauluja ja se oli ihan magiikkaa", Sarasvuo nauraa.

"Taanilan yksi keskeinen teema oli sivistys. Se on mielenterveysrokote."

Toinen innoittaja on Ylessä, Cityssä ja Lähiradiossa hämyillyt Jorma Elovaara. Myös Pekka Sauri ansaitsee maininnan. "Radio on reservaatti, jossa omalaatuinen ihminen voi olla oma itsensä."

Nykyradiossa Sarasvuon suosikkeihin lukeutuu esimerkiksi Perttu Häkkinen, jonka kaikki ohjelmat hän tunnustaa kuunnelleensa.

Jari Sarasvuon viimeisin televisiotuotanto Nelosella lopetettiin maaliskuussa 2014 kesken tuotantokauden, koska se ei yltänyt kanavaa tyydyttäviin katsojalukuihin. Sen sijaan radiossa hän on synnyttänyt ilmiön, joka on alkanut elää omaa elämäänsä. Ensimmäisen tuotantokauden ohjelmia on kuunneltu Areenassa yli 200 000 kertaa.

"Yleensä, kun joku loppuu, se kuolee pois. Mutta vanhojen radio-ohjelmien johdosta saan edelleen pari-kolme yhteydenottoa viikoittain."

Äidinkielenopettajat ovat soittaneet katkelmia ohjelmista oppitunneillaan. Sarasvuo on jopa kuullut pilluralliporukasta, joka latasi hänen ohjelmiaan netistä ja kuunteli niitä autossa.

"Kun saarnasin marraskuussa 2013 Helsingin Kallion kirkossa, sinne tuli yli 1 500 ihmistä. Jäin kolmeksi tunniksi juttelemaan ihmisten kanssa. Sadat heistä kiittelivät minua radio-ohjelmistani."

Yle Puheessa puhuessaan Sarasvuo kertoo saavuttaneensa yhteyden kokemukseen, jota ei ole missään muualla tuntenut.

Radiossa hän pitää tärkeänä tiettyä anarkistisuutta ja epätäydellisyyttä. Hän on esimerkiksi muuttanut kantaansa kilpailuun kesken ohjelman ja ilmoittanut lähetysikkunasta saamansa viestin perusteella myyvänsä omistamansa Talvivaaran kaivosyhtiön osakkeet.

"Täydellisyys on vieraannuttavaa", Sarasvuo muistuttaa.

Tulevissa ohjelmissaan hän aikoo ravistella tabuja, kuten yksiavioisuutta ja vankilajärjestelmää sekä tehdä kunnianpalautuksen anarkismille – yhdelle väärinymmärretyimmistä ideologioista.

Tänään Sarasvuo käsittelee valtaa – kuultavaksi jää, kuinka anarkistisesti.

 

Jari Sarasvuo Yle Puheessa klo 13.02 ja 22.05.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat