Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leffaveljesten hengessä

Ensi-iltansa saava Fargon kakkoskausi kertoo uuden rikostarinan – ja pitää laatunsa

Radio ja TV
 
HBO Nordic
Ted Danson (vas.) on heittäytynyt karskiksi, Patrick Wilson näyttelee maantiepoliisi Lou Solversonia.
Ted Danson (vas.) on heittäytynyt karskiksi, Patrick Wilson näyttelee maantiepoliisi Lou Solversonia. Kuva: HBO Nordic
Arvio: draamasarja
Fargo, toinen tuotantokausi
USA 2015
Päärooleissa Patrick Wilson, Ted Danson, Jean Smart, Kirsten Dunst, Jesse Plemons
HBO Nordic

Toista kauttaan aloittava rikossarja Fargo kantaa samaa nimeä kuin Coenin veljesten klassikkoelokuva, mutta kertoo ihan omia tarinoitaan.

Niin se vain on, että televisio on nykyisin se kaikkein jännittävin media. Edes amerikkalaisen indie-elokuvan palvotuimmat veljekset eivät malta pysytellä erossa pikkuruudusta. Ohjaaja-käsikirjoittajapari Joel ja Ethan Coen toimivat tuottajina omaan elokuvaansa pohjaavassa tv-sarjassa Fargo, jonka toinen tuotantokausi alkaa tänään.

Onneksi, sillä Yhdysvaltojen keskilännen lumisille lakeuksille sijoittuva rikosdraama oli viime vuoden hienoimpia tv-sarjoja.

Fargo otti Coenien Oscar-palkitusta elokuvasta kaiken olennaisen – talvisen pikkukaupunkimiljöön, hassut keskilännen aksentit ja kaamoksenmustan huumorin – mutta kertoi aivan oman kiemuraisen rikostarinansa. Siihen liittyi vaimonsa tappanut vakuutusmyyjä ( Martin Freeman ) ja kylmäverinen palkkamurhaaja ( Billy-Bob Thornton ).

Freemania tai Thorntonia ei nähdä enää tänä syksynä. Fargo on muodikkaasti antologia, kuten vaikkapa True Detective tai American Horror Story, ja uusi kausi kertoo taas uuden tarinan verijäljistä hangessa.

Näihin tosin viitattiin ohimennen ensimmäisellä kaudella.

Päähenkilö on nyt kolmoismurhaa tutkiva maantiepoliisi Lou Solverson ( Patrick Wilson ), joka tavattiin ykköskaudella eläkepäiviään viettävänä kahvilanpitäjänä. Muissa rooleissa nähdään filmitähtiä ja veteraaneja, kuten Kirsten Dunst ja karskiksi heittäytynyt Ted Danson.

Vuosi on 1979 ja käsillä on perinteinen gangsterisota. Sukupolvien ajan pientä rikosimperiumiaan syrjäiseltä farmilta pyörittänyt Gerhardtin perhe joutuu Kansas Cityn mafian puristuksiin – juuri kun suvun patriarkka vetelee viimeisiään. Alamaailman välienselvittelyyn nivoutuu myös omituinen kolmoismurha tienvarsikuppilassa, pikkukaupungin töpeksivä teurastaja vaimoineen ja liuta muita sivujuonia.

Elokuvan tapaan tapahtumat leimataan taas alkuteksteissä "tosiksi", vaikka täyttä sepitettähän ne ovat. Sen sijaan huolella rakennettu ajankuva on ladattu täyteen allegorista potentiaalia.

Vuosikymmenen raahautuessa kohti loppuaan Yhdysvallat on tuuliajolla. Vietnamin sota kummittelee yhä sotaveteraanien mielissä ja lamavuosien jälkeinen näköalattomuus vaivaa yhteiskuntaa. Kokonaiselle sukupolvelle amerikkalainen unelma merkitsee pärjäämistä vaikka muiden kustannuksella. Ja pahempaa on tulossa, sillä Ronald Reaganin 1980-luku on vasta alkamassa.

Coenien henki leijuu Fargon yllä, mutta sarja on oikeastaan käsikirjoittaja Noah Hawleyn luomus. Hänessä veljekset ovat löytäneet hengenheimolaisen, jolla on yhtäläinen mieltymys sinne tänne kimpoileviin tapahtumaketjuihin ja persoonallisiin henkilöhahmoihin. On ilo seurata, miten hän pitää juonivyyhden elegantin kaaoksen aisoissa.

Siihen kymmentuntinen antologiaformaatti tarjoaa loistavat puitteet.

Tarpeen mukaan Hawley venyttää jännitystä, lataa panoksia ja täräyttää yllätyksiä pöytään säästelemättä ketään tai mitään ensi vuotta varten. Kuka tahansa on vaarassa kuolla, ja ruumisröykkiöt totta tosiaan kasvavat sarjan edetessä.

Ajoittain roiskuvasta väkivallasta huolimatta sarjan tunnelma on mukavan veikeä, niin kuin Coenin veljesten parhaissa elokuvissa. Fargon monimutkainen murhatarina on kuin sarja dominopalikoita, joiden kaatumista katsoo lapsekkaan innostuneena.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat