Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilua on vaikea näytellä

Huippu-urheilusta kertovilla elokuvilla on ongelma

Radio ja TV
 
Frii
Robert Redford halusi tehdä baseball-roolin ennen kuin olisi liian vanha.
Robert Redford halusi tehdä baseball-roolin ennen kuin olisi liian vanha. Kuva: Frii
Elokuva
Voittajan paluu
The Natural, USA 1984
Ohjaus Barry Levinson
Pääosissa Robert Redford, Robert Duvall, Glenn Close
Frii klo 21.00

Katsomme huippu-urheilua muun muassa siksi, että urheilijoiden fyysiset suoritukset ovat esteettisesti miellyttävää katsottavaa: kaikki nuo puskumaalit, harhautukset, loppukirit, vasemmat suorat, puolinelsonit ja rystylyönnit.

Sellaisia on kuitenkin vaikea näytellä. Vanhan puujalkavitsin mukaan taitava näyttelijä juoksee vaikka sadan metrin maailmanennätyksen, jos rooli vaatii. Mutta pelkästään huippujuoksijan juoksutyylin näytteleminen osoittautuu yleensä haasteelliseksi.

Mitä parempaa urheilijaa pitää esittää, sitä hankalampi tehtävä.

Baseballelokuva Voittajan paluu (1984) ratkoo urheiluelokuvien ikuisuusongelmaa omalla tavallaan. Elokuvan pääroolin näyttelee Robert Redford, jolla on vankka baseballtausta. Hän pääsi aikanaan yliopistoon baseballstipendillä. Niinpä Redford tekee urheilusuoritukset elokuvassa itse, käyttämättä stunttia.

Voittajan paluuta kuvattaessa Redford oli 46-vuotias. Hän oli halunnut näytellä baseballin pelaajaa ennen kuin olisi rooliin liian vanha.

Barry Levinsonin (Sademies, Bugsy) ohjaama, 1930-luvulle sijoittuva draama kertoo 35-vuotiaasta Roy Hobbsista, joka palaa vuosikausien tauon jälkeen baseballkentille. Salaisena aseena hänellä on oma erityinen baseballmailansa. Voittajan paluussa on mukana, kuten urheiluelokuvissa usein, juonitteleva uhkapelaaja, kyyninen urheilutoimittaja, mukava valmentaja ja päähenkilöä inspiroiva rakkaussuhde. Elokuvan onnistumiselle on olennaista, hyväksyykö katsoja Redfordin kolmikymppisenä urheilijana.

Yksi keino tuoda urheiluelokuvaan uskottavuutta on käyttää aitoja urheilijoita. Spike Leen onnistuneessa koripalloelokuvassa Rankkaa peliä (1998) nuorta, lupaavaa koripallotähteä esittää jo huipulle päässyt koripalloilija, vuonna 1975 syntynyt Ray Allen. Vaikka Allenilla ei ollut näyttelijätaustaa, hän onnistui roolityössään erinomaisesti.

Aitoja huippu-urheilijoita on toisaalta myös laitettu näyttelemään urheilevia taviksia. Komediassa Luunmurskaajat (2005) vangit pelaavat amerikkalaista jalkapalloa vartijoita vastaan, ja sivurooleissa on lukuisia ammattijalkapalloilijoita. Vähän samalla tapaa Pako voittoon (1981) kertoo sotavankien ja vartijoiden jalkapallo-ottelusta, ja Sylvester Stallonen lisäksi kentällä nähdään muun muassa Pelé.

Luunmurskaajien alkuperäisessä, vuoden 1974 versiossa, Burt Reynolds esittää entistä ammattiurheilijaa, joka joutuu elokuvan alussa vankilaan. Reynoldsin roolisuoritukseen toi uskottavuutta se, että hän oli nuorena pelannut vakavasti amerikkalaista jalkapalloa.

Joskus näyttelijät käyvät läpi tiukan rääkin näyttääkseen enemmän urheilijoilta. Hilary Swank kertoi hankkineensa yli kahdeksan kiloa lihaksia esittääkseen naisnyrkkeilijää elokuvassa Million Dollar Baby (2004), ja Mark Wahlberg treenasi vuosikausia nyrkkeilijärooliinsa elokuvassa The Fighter (2010). Baseballin pelaajan esittäminen ei vaadi vastaavaa valmistautumista.

Ja sitten ovat tietysti stuntnäyttelijät. Esimerkiksi nyrkkeilyelokuvissa stuntit ottavat yleensä iskuja vastaan.

Mikään urheiluelokuva ei toki tule tavoittamaan kauneutta, jollaista on esimerkiksi Zlatan Ibrahimovicin maaleissa, Jarmila Kratochvílován juoksutyylissä tai Roger Federerin pelastuksissa.

Mutta vaikka urheiluelokuvat eivät tavoittaisi urheilun fyysistä kauneutta, ne voivat kuitenkin tavoittaa urheilun draamaa. Kertomalla siitä, mitä tapahtuu ennen ja jälkeen urheilusuorituksen, elokuvat tekevät urheilukohtauksista emotionaalisempia ja syvällisempiä. Voittajan paluuta ei kannata istua katsomaan baseballin vuoksi vaan baseballista kertovan tarinan vuoksi.

Warner Bros
Hilary Swank hankki lihaksia Million Dollar Babyä varten.
Hilary Swank hankki lihaksia Million Dollar Babyä varten.
Lorimar
Sylvester Stallone pääsi samalle kentälle Pelén kanssa.
Sylvester Stallone pääsi samalle kentälle Pelén kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat